JANDROKOVIĆ BRANI HDZ

'SDP zagovara gej brakove i eutanaziju!'

13.09.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Treba vidjeti koji su pojedinci koristili svoje stranačke pozicije za bogaćenje kršenjem zakona i krađom. HDZ se rješavao takvih ljudi, rješava se i rješavat će se i dalje. Međutim, tražimo da isto to čine i drugi, naglasio je u Ludbregu Goran Jandroković, potpredsjednik Vlade i HDZ-a te ministar vanjskih poslova

Ustvrdivši da je HDZ svih ovih godina bio stožerna stranka na putu Hrvatske i EU, Jandroković je priznao da trenutno ima određenih stranačkih problema, ali koji su vezani uz pojedince.

'Ne treba bježati od toga, već je nužno suočiti se s time. Iako nas napadaju kao nikada dosada te nas neki zbog koruptivnog ponašanja pojedinaca žele čak izbaciti s političke scene, trebamo podržati borbu protiv korupcije koja ne čini dobro nijednom društvu, pa tako ni hrvatskom. Optužuju nas i optuživat će nas. Međutim, naučili smo na to i u 90-ima te kasnije, pa i sada. Znali smo odgovoriti na te optužbe i raditi ono što je dobro za Hrvatsku. A ulazak u EU sigurno to jest, posebno za generacije koje dolaze', naglasio je potpredsjednik HDZ-a.

Dok se napada HDZ, kako je dodao, prešućuje se što je ostvareno u dva desetljeća, uključujući strateške ciljeve, među kojima je ulazak u EU.

'Nismo svi jednako zaslužni za ulazak u EU. U političkom smislu najzaslužnija je predsjednica Kosor, a dok se glasalo za arbitražni sporazum tadašnji zastupnik Josipović bio je protiv deblokade pregovora. Tada su nas neki optuživali za nacionalnu izdaju i da smo trebali bolje pregovarati. Naravno, bilo je i grešaka. Pojedinci su zlorabili svoje položaje za vlastite interese. Međutim, ako stavimo sve na stol, vidjet ćemo da je puno toga dobrog učinjeno i moramo biti zadovoljni. Ne smijemo prihvatiti to da smo stranka pod istragom, da smo svi odgovorni i tome slično. To se radi ne samo zato što nas se ne voli, nego i zato jer smo stranka koja zagovara određene vrijednosti. SDP i njihovi partneri zagovaraju homoseksualne brakove i eutanaziju te time pokušavaju  predstaviti sebe kao zaštitnike europskih vrijednosti, dok za nas vele da smo primitivni nacionalisti koji ne žele Hrvatsku u EU. Međutim, vrijednosti koje zagovara HDZ su istinske europske vrijednosti. Od 27 članica, 18 vlada u EU su vlade našeg političkog spektra, koje imaju u svojim programima i tradiciju i vjeru i zaštitu nacionalnog identiteta, i osudu fašizma, ali i komunizma. Dakle, nemojmo nasjedati na manipulacije. Europa ima i jedno i drugo u sebi. I te dvije opcije se sudaraju i bore za naklonost birača', ustvrdio je Jandroković.

Potpredsjednik HDZ-a posebno se osvrnuo na prigovore da se stranka i njezini članovi ne drže europskih standarda.

'Ne mogu nam neki drugi prigovarati da se mi, za razliku od njih, ne držimo europskih standarda. Jer, vjerujte mi, nije europski standard naletjeti na dvoje ljudi, a zatim inzistirati na ostanku u politici. Štoviše, najavljivati da ćeš kao potpredsjednik Vlade nadzirati šest resora te dijeliti drugima pamet objašnjavajući im što je moralno, a što nije. To uistinu nije europski standard. Toga nema u Europi. Kada se takvo što dogodi, europski političar se zahvali na dužnosti te odlazi na sud dokazati svoju nevinost, a ne pravi se kao da se ništa nije dogodilo te iz dana u dan drži moralna predavanja drugima što i kako bi trebalo raditi', upozorio je.

Ako nam je uistinu stalo do europskih standarda, kako je dodao, onda oni trebaju vrijediti za sve.

'Stoga neće nama Vesna Pusić govoriti da je EU HDZ-u trofej, nekakav vepar na zidu, a za njih su europske vrijednosti, koje mi ne razumijemo, način života i ponašanja. Neka to pokažu na vlastitim primjerima. Neka to demonstriraju upravo ovdje u Varaždinskoj županiji. Da vidimo vjeruju li uistinu u europske vrijednosti te ponašaju li se u skladu s njima ili pak one vrijede samo za druge. Nevjerojatno je to da se Pusić silno trudi predstaviti kao netko tko je imao bitnu ulogu za završetak pregovora s EU-om, što nije uopće točno. Ne znam u kojem je to poglavlju aktivno sudjelovala. Ona je samo komentirala i pratila pregovore kao predsjednica Nacionalnog odbora, kao Milka Babović umjetničko klizanje. Tako je komentirala naše piruete, salta i ne znam što sve smo morali raditi da bismo uspješno završili pregovore', ustvrdio je Jandroković te dodao da sve to jasno govori da neki  žele doći do političkih ciljeva preko tuđih zasluga, optužbama, lažima i prevarama.

Potpredsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na gospodarske prilike.

'Da nije bilo komunizma, 45 godina gušenja poduzetništva, gušenja demokratske svijesti, Hrvatska bi se puno snažnije razvijala i napredovala. Da smo od 1945. bili dio zapadnog svijeta, da smo živjeli u demokraciji, vjerojatno bi naš životni standard bio na razini Austrije i drugih zemalja. Međutim, 45 godina živjeli smo u drugom sustavu. Ipak, zadnjih dvadeset godina izgradili smo ceste i odvodnju bez obzira na rat i ratna stradavanja. Naravno da je to moralo imati posljedice i donijeti devijacije kojih smo svjedoci proteklih godina. Međutim, nemojmo biti previše kritični prema sebi. Pogledajte Grke, Španjolce, pa nije nama baš najgore. Imali smo najbolju turističku sezonu, bilježimo gospodarski rast koji nije velik, ali je nakon dugo vremena konačno rast. Moramo se promijeniti, otvoriti više za strane investicije, više raditi, biti bolje organizirani i poštivati zakone. To nije toliko teško. Stoga se uhvatimo posla, vjerujmo u sebe i rezultati će doći', optimistično je zaključio.