PRIVREMENI NESLUŽBENI REZULTATI

SDP za tjedan dana novog šefa bira između Bernardića i Ostojića

19.11.2016 u 19:33

  • +20

Unutarstranački izbori u SDP-u

Izvor: Cropix / Autor: Cropix/montaža: Mihaela Maras

Bionic
Reading

Članovi i članice SDP-a za tjedan dana će ponovno na birališta i na unutarstranačkim izborima birati novog predsjednika SDP-a između Davora Bernardića i Ranka Ostojića, pokazali su privremeni neslužbeni rezultati koje je iznio šef SDP-ove izborne komisije Vedran Lendić u izjavi za medije u sjedištu stranke. Tonino Picula najavio je da će u drugom krugu podržati Bernardića

Davor Bernardić je dobio 7.924 ili 46 posto glasova, a Ranko Ostojić 3.926 glasova ili 22,79 posto, pokazali su privremeni rezultati sa zasad obrađenih 91 posto biračkih mjesta.

Orsat Miljenić osvojio je 3.010 glasova ili 17,47 posto, Tonino Picula 1.957 glasova ili 11,36 posto dok je Karolina Leaković osvojila 206 glasova odnosno 1,20 posto, a Gordana Sobol 166 glasova ili 0,96 posto i Vesna Škulić 36 glasova odnosno 0,21 posto.
S obzirom na to da nitko nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, može se pretpostaviti da će u drugi krug za tjedan dana ići Bernardić i Ostojić. Na unutarstranačke izbore u SDP-u izašlo je oko 18.000 članova stranke, što je oko 50 posto birača, a konačne rezultate Središnja izborna komisija SDP-a objavit će u ponedjeljak u 14 sati.

'Današnji je dan bio na ponos SDP-a, bez ijednog jedinog prigovora. Odlično je odrađeno unutra SDP-a i ovi ljudi, naše drugarice i drugovi su doista dali svoj obol da ovi izbori prođu mirno i da izaberemo najbolje za SDP', istaknuo je Lendić dajući izjavu medijima oko 22 sata u sjedištu stranke u kojem su se medijima obratili i kandidati i kandidatkinje.


Bernardić: Čestitam Ranku; Ostojić: Davore, neće biti lako

Danas je pobijedio SDP. Danas sam sretan sam i radostan i zahvaljujem svima koji su izišli na izbore i ukazali mi povjerenje', poručio je Bernardić praćen pljeskom i skandiranjem njegova imena te je poimence čestitao svim kandidatima, a posebno je istaknuo Ostojića s kojim će se sučeliti i u drugom krugu: 'Čestitam i Ranku koji je izborio ulazak u drugi krug. Pokazali smo da smo velika stranka. Hvala svima na korektnoj kampanji'.

Naglasio je i kako će se za sve njegove protukandidate naći mjesto unutar stranke po završetku izbora: 'SDP vas treba i uključit ćemo vas u rad SDP-a za izgradnju boljeg i modernijeg društva jednakih šansi. Čeka nas kao SDP-ovce izgradnja boljeg društva i promjena u Hrvatskoj. Nisu svi isti, ali svi moraju u Hrvatskoj imati istu šansu.'

'Ja vam se zahvaljujem na fer borbi. Protukandidatima čestitam što smo sačuvali obraz SDP-a. Ono što je moja poruka je zahvala svim članovima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su glasovali za mene', kazao je Ostojić i istaknuo da su ovi izbori bili SDP-ov praznik demokracije.

'Čestitam i Davoru, a moram reći da će naše starije snage odmjeriti borbu jer ja nikad ne odustajem. U SDP-u smo se naučili da se borimo - trebaš izići i boriti se. Davore, neće biti lako', poručio je Ostojić Bernardiću.


Picula će podržati Bernardića

U izjavi novinarima Picula je dao do znanja da će podržati Bernardića. Većina se, rekao je, opredijelila za promjenu i 'treba čestitati Davoru, koji je dobio respektabilan broj glasova'. Na konkretno pitanje podržava li Bernardića, rekao je: 'Ja sam za promjenu.

Picula je kazao da se nada da će imati dobru i konstruktivnu suradnju s novim predsjednikom. Pogotovo ako to bude Bernardić, ta suradnja bi trebala biti, nada se, bolja nego zadnjih šest godina


'Kampanja je odraz toga da možemo raditi zajedno'

Orsat Miljenić
je također dvojici kandidata čestitao i poželio dobru borbu te da pobijedi bolji, a na pitanje koga će podržati u drugom krugu, kazao je: 'Svi mi trebamo glasati po savjesti, a koga ću podržati - o tom potom.' 

Svojim biračima zahvalila je i Karolina Leaković kazavši kako će povjerenje tražiti i na stranačkoj konvenciji 3. prosinca gdje je jedna od kandidatkinja za Predsjedništvo stranke. Upitana za komentar slabog rezultata kandidatkinja, kazala je da na njih tri ne treba gledati kao na kontingent te da se nisu kandidirale samo jer su žene, već zbog svojih programa.

Zadovoljna kampanjom bila je i Gordana Sobol, koja je također zahvalila svima koji su joj dali glas i poručila: 'Kampanja je odraz toga da možemo raditi zajedno.' Svima je čestitala i Vesna Škulić te istaknula kako su poslali poruku da se može i drugačije.


Komadina: Ne treba trošiti predsjednika stranke na kandidaturu za gradonačelnika

Mnogi su zamijetili da je Bernardić u prvom krugu osvojio gotovo isti broj glasova kao i Zlatko Komadina na travanjskim izborima kada je izgubio od Zorana Milanovića. Upitan da komentira taj podatak, Komadina je kazao da se na ostatak glasova može gledati tako da u drugom krugu trećina uopće ne izađe na izbore, a da se ostale dvije trećine podijele između dva kandidata.


'Dakle, možemo gotovo sigurno reći da imamo predsjednika, no ne treba proglašavati pobjednika', poručio je Komadina. Progovorio je i o Bernardićevoj namjeri da se kandidira za gradonačelnika Zagreba: 'Ne treba trošiti predsjednika stranke na kandidaturu za gradonačelnika. Mislim da se u Zagrebu trebaju dogovoriti stranke tko je optimalan kandidat.'

Što se tiče eventualne podrške Anki Mrak Taritaš, Komadina je rekao da bi je se, da je manja sredina, i moglo podržati kao kandidatkinju HNS-a.