UOČI SKUPŠTINE

SDP traži smanjenje prireza u Zagrebu s 18 na 16 posto

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 13:41
  • Objavljeno 20.03.2017 u 13:41
Dominik Etlinger i Saša Molan

Dominik Etlinger i Saša Molan

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Uoči sjednice zagrebačke skupštine, SDP je predstavio svoj prijedlog smanjenja prireza u Zagrebu za 2 postotna poena sa 18 na 16 posto. Grad Zagreb, podsjetili su, ima najvišu stopu prireza porezu na dohodak u Hrvatskoj koja je ujedno i zakonski najveća dopuštena. Također, dodali su, ima najveći udio, čak 72 posto te kategorije prihoda u ukupnim prihodima poslovanja, što gradski proračun čini vrlo ovisnim o kretanjima na tržištu rada

Tajnik zagrebačkog SDP-a i gradski zastupnik Dominik Etlinger izjavio je da je Zagrebu nužna promjena koncepta upravljanja Zagrebom, a rasterećenje rada, odgovorno i efikasno upravljanje imovinom, racionalizacijom poslovanja, transparentnijom javnom nabavom i povlačenjem više sredstava iz fondova Europske unije je korak u tom smjeru, izvijestili su iz SDP-a.

'Naš cilj je prepoloviti prirez u Zagrebu, ali postepeno kako ne bi izazvali šok u gradskoj blagajni. Formula je jednostavna, smanjenje prireza  od 2% nadoknadi se povećanjem prihoda od imovine za 1 posto, a to znači između 100 i 300 kuna više u novčanicima građana. Kada prepolovimo prirez uštede za Zagrepčanke i Zagrepčanke iznosit će o 800 do 1000 kuna. Zagreb ima najviše imovine u Hrvatskoj kojom upravlja posve neefikasno - prostori stoje prazni i propadaju, te nisu stavljeni u funkciju. To moramo promijeniti',  izjavio je Etlinger.

Komentirajući izjavu pročelnika Kojića da je riječ o populističkoj mjeri, Etlinger je uzvratio rekavši da rasterećenje rada i stavljanje imovine u funkciju nikako ne može biti populizam, što se za kupnju papuča i ostale mjere koje Bandić i ekipa serviraju pred izbore ne može tvrditi.

Iz Kluba zastupnika SDP-a poručili su kako očekuju podršku svih zastupnika njihovom prijedlogu. 

SDP--ovci su uvjereni da će se nižim prirezom privući veliki broj građana koji žive i rade u Zagrebu, a prijavljuju boravište u okolnim gradovima i općinama. Povratkom tih građana na zagrebačke adrese bi automatski smanjio i relativno skromni gubitak u proračunu proizašao iz smanjenja prireza, kažu u SDP-u.

Promjene Statuta neće osigurati bolja prava nacionalnih manjina

Etlinger je istaknuo da kao socijaldemokrati podržavaju svaki napredak i poboljšanje prava nacionalnih manjina, ali da ovaj prijedlog nije na tom tragu. 'Ceste, cijevi, vrtići, škole, kazališta, tramvaji i autobusi nemaju zastavu i nisu obojani nacionalnim bojama. Zanima me što o pojedinim projektima misle građani Zagreba, a pritom mi je posve svejedno koje su nacionalnosti. Svi zastupnici u Skupštini su zastupnici svih građana Zagreba. Previše nepotrebnih društvenih podjela imamo i bez toga. Loše stanje u vrtićima, zabrinjavajuće stanje u školama, štetan sustav gospodarenja otpadom, lošu infrastrukturu i spor promet primjećuju svi bez obzira jesu li pripadnici nacionalne manjine ili nisu'. izjavio je.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika do kraja tjedna

Tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger izjavio je da bi se SDP-ov kandidat treba znati do kraja tjedna. Proces donošenja odluke nazvao je školom strpljenja. 'Dobre odluke se donose strpljivo i bez tereta vanjskih pritisaka. Nakon analize svih aspekata svake od mogućih opcija, a ima ih  nekoliko donijet ćemo odluku za koju smatramo da je najbolja. I to na temelju konkretnih analiza, usporedbe programa i procjene realnih šansi za ostvarenje glavnog cilja – a to su promjene načina upravljanja Zagrebom i preuzimanje odgovornosti za bolji Zagreb', rekao je Etlinger.

Molan: Zagrebom se upravlja bez planiranja

Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a mi v.d. šefa zagrebačke organizacije Saša Molan ustvrdio je da se Zagrebom upravlja bez prethodno izrađenog plana komentirajući zakup prostora za školu na Vrbanima. 'Napravljen je veliki propust u procijeni kapaciteta škole koja je izgrađena  prije samo 4 godine u Vrbanima III. Samom činjenicom da je škola već prekapacitirana sa preko 170 djece, te da u 15 učionica i kabineta ne stane toliko djece, smatramo da je učinjen veliki financijski propust odgovornih koji vode grad. Mi ne želimo platiti vlasniku objekta punu cijenu objekta, a nakon 10 godina nećemo od toga imati nešto. Vjerujemo da se može dogovoriti da Zagreb može u bilo kojem trenutku kupiti isti spomenuti prostor, s tim da Zagrebgradnja d.o.o. sada, prije početka realizacije ovog Ugovora jasno i nedvojbeno pristaje na prodaju istog uređenog prostora, i iskaže cijenu. Time bi građanima sa područja Vrbana lll omogućilo da djeca idu u školu u jednoj smjeni, da izvanškolske aktivnosti se odvijaju u školama popodne', rekao je.

Molan je također je izrazio nezadovoljstvo izdvajanjem Teniskog centra Maksimir iz podružnice Upravljanje sportskim objektima. Molan je istaknuo da se 'trebalo uključiti Teniski savez Zagreba u donošenje te odluke.Već duže vrijeme obećaje se napraviti strategija za upravljanje sportskim objektima u Gradu Zagrebu. Koliko je nama poznato za tu strategiju spominjani su i neki rokovi - kraj prošle godine. Strategije još nema a čini nam se da i na ovom primjeru idemo u parcijalno i stihijsko rješenje. Slični primjer je bio s odlukama o Sveticama, Arenom i drugim objektima', zaključio je Molan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi