škola na vrbanima: ceh 28 mil. kn

Hoće li ovaj put proći Bandićeva loša matematika?

20.03.2017 u 08:25

  • +2

Škola na Vrbanima

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal.hr/PIXSELL

Bionic
Reading

Milijune kuna morat će plaćati Zagrepčani i Zagrepčanke zbog pretijesne osnovne škole na Vrbanima, konkretno 28 milijuna kuna za desetogodišnji zakup dodatnog prostora ako Gradska skupština usvoji prijedlog koji im opet šalje gradonačelnik Milan Bandić. S prošle sjednice prijedlog je povučen da bi bio 'dorađen'. No u čemu se skriva dorada, nije baš jasno jer je nakon istog, a ponovljenog poziva opet stigla ponuda istog ponuditelja za isti prostor i istu cijenu

Da Grad Zagreb traži zakup dodatnog prostora kako bi učenici nižih razreda Osnovne škole Alojzija Stepinca na Vrbanima III mogli pohađati nastavu, jer u toj novoj školi, premda izgrađenoj prije nekoliko godina upravo da bi se rasteretilo staru, nema mjesta za sve đake, opetovano smo pisali. A osim kredita od 800.000 kuna mjesečno, koji će morati otplaćivati još sedam godina, iduće bi desetljeće građani Zagreba trebali - jer je netko pogriješio u matematici - plaćati još oko 193.000 kuna mjesečno ili oko 28 milijuna kuna tijekom 10 godina. I to privatnoj tvrtki Zagrebgradnja za prostor površine od 2326,97 metara kvadratnih na adresi Kuzminečka ulica br. 12.

Odluku o najmu dodatnog prostora, a praktički dodatne 'male škole', što je izazvalo brojne kritike javnosti i gradskih zastupnika, trebala je još na prošloj sjednici blagosloviti Gradska skupština, ali je Bandić netom prije početka rasprave na sjednici povukao prijedlog s dnevnog reda 'zbog dorade'. Koji tjedan kasnije u ponovljenom pozivu Grad Zagreb opet je tražio zainteresiranog ponuditelja smještajnog kapaciteta površine od 2000 do 2400 metara kvadratnih na vrijeme od 10 godina na području gradske četvrti Trešnjevka - Jug, naselje Vrbani III.

Kao ponuditelja tražilo se vlasnika energetski certificiranog objekta koji mora imati pravomoćnu uporabnu dozvolu, neki drugi odgovarajući akt o uporabljivosti objekta za namjenu školske ustanove ili se mora obvezati da će u roku od šest mjeseci tako urediti prostor koji, između ostalog, treba imati 16 učionica za nastavu i informatičku učionicu, dvije male dvorane sa svlačionicama, osam kabineta te zbornicu i čajnu kuhinju. Da Grad ima sve manje lokacija na kojima bi mogao kupovati zemljišta i projektirati, Bandić se požalio na prošloj sjednici Skupštine, kazavši da se 'negdje nema gdje ni čačkalicu baciti', a prozivke zbog loše matematike u projekcijama oko gradnje škole iz Grada prebacili su na neočekivani baby boom i Državni pedagoški standard.

Na prošlom pozivu objavljenom lani sredinom prosinca ponudu za prostor površine od 2.326,97 metara kvadratnih na adresi Kuzminečka ulica br. 12 poslala je privatna tvrtka Zagrebgradnja s iskazanim iznosom zakupa od 193.441 kunu mjesečno bez PDV-a, uz obavezu da će poslovni prostor objekta koji godinama stoji u roh bau izvedbi urediti u roku od šest mjeseci od dana prihvaćanja obvezujuće ponude za namjenu školske ustanove. Na ponovljenom pozivu objavljenom sredinom veljače opet ista priča, sada i ponuda, a nova sjednica Gradske skupštine, jedna od posljednjih prije lokalnih izbora u svibnju, sazvana je za 21. ožujka.