PREMIJERKA POPLJUVALA OPORBU

'SDP se šlepa uz sindikate'

07.07.2010 u 20:40

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a i hrvatske vlade Jadranka Kosor popodne je na izbornoj skupštini za novo vodstvo Gradske organizacije HDZ-a rekla kako očekuje da će novo stranačko vodstvo odmah početi pripreme kako bi HDZ pobijedio na izborima i u Zagrebu i na sljedećim parlamentarnim izborima koji će, istaknula je, biti redoviti

Za Gordana Jandrokovića, jedinoga kandidata za predsjednika GO HDZ-a, kazala je da ga zdušno podržava 'jer je realan političar koji je prošao mnoge bitke i može, kao čelna osoba, gradske organizacije biti prepoznat i kao budući gradonačelnik, ako tako odlučimo'.

'Svakako može biti osoba koja će voditi HDZ u bolji rezultat na parlamentarnim izborima 2011.', kazala je.

Rekla je da će na parlamentarnim izborima 2011. HDZ ponovno biti pobjednička stranka u Hrvatskoj, istaknuvši da je njezina vlada odlučna do kraja provesti program gospodarskog oporavka i doživjeti izlazak iz krize, završiti pregovore te slijedeće godine potpisati pristupni ugovor s EU-om.

Naglasila je da je vladajuća koalicija čvrsta te da vladu snažno podupire Hrvatski sabor, a kao dokaz tomu navela je današnje imenovanje novoga ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

'Koalicija je snažna, u projektima idemo do kraja, bez zadrške, i 'uzaludan je trud svirača' koji govore da ova vlada mora otići', poručila je Kosor. Odbacila je i oporbene kritike da njezina vlada nema izborni legitimitet, poručivši oporbi da 'mora puno toga naučiti, jer se na parlamentarnim izborima biraju stranke'.

Dodala je da je 'tako bilo i na izborima 2007. kad je HDZ dobio najviše mandata i sa svojim partnerima sastavio vladu i to oporba jednom mora zapamtiti. Imamo mandat za vođenje vlade i iskoristit ćemo ga do kraja, a izbori će biti redoviti, kad dođe vrijeme i kad ostvarimo sve važne projekte', poručila je.

Oporbene zahtjeve da se raspišu prijevremeni izbori Kosor je protumačila kao paniku, jer je, kaže, oporba shvatila da vlada ima rezultate, da ostvaruje program gospodarskog oporavka i da je nemilosrdna u borbi protiv korupcije.

Podsjetivši da je prije godinu dana uspjela deblokirati pregovore s EU-om, da je Hrvatska otvorila sva pregovaračka poglavlja, da vlada 'polako, ali sigurno ostvaruje mjerila, dodala je: 'Zatvorit ćemo poglavlja i završiti pregovore i to oporba napokon mora razumjeti.'

Naglasila je i da su vladine mjere dale rezultata u smanjivanju nelikvidnosti, navevši da su javna poduzeća potkraj 2009. dugovala 1,8 milijarda kuna, a potkraj lipnja samo 128 milijuna. Istaknula je da je HEP svoj dug sveo na nulu, zbog čega može početi investicijski ciklus. Rekla je da će struja sigurno poskupjeti, ali upola manje pošto je vlada pomogla da HEP uredi sustav.

'S razlogom vjerujemo da će se stvari poboljšati u ovoj godini', rekla je Kosor, navevši da je nezaposlenost u lipnju pala za deset do 15 tisuća, od čega se na sezonsko zapošljavanje odnosi 40 posto, da je izvoz porastao za osam posto, a da uvoz pada. 'To su maleni znaci, ali znaci da smo na dobru putu', dodala je.

Osudila je SDP-ovo, kako je rekla, 'šlepanje uz sindikate' kad je riječ o izmjenama zakona o radu, podsjetivši da je SDP-ova vlada prepolovila materijalna prava zaposlenika u državnim javnim službama te da je HDZ morao vratiti više od tri milijarde kuna na temelju presuda za kršenje radnih prava.

Kazala je i da SDP nije vodio socijalni dijalog, a sindikate je još jednom pozvala da se vrate za pregovarački stol. Najavila je i nove teške odluke vezane uz mirovinski sustav, u kojem je, kaže, potrebna 'penalizacija' prijevremenih umirovljenja, jer je samo 12 posto umirovljenika umirovljeno s punim radnim stažem.