UBUDUĆE SE IZJAŠNJAVAJU KAO 'NESVRSTANI'

SDP-ovci prošlog tjedna napustili Puljka, a danas ipak podržali njegov rebalans proračuna

29.10.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Premda je na prošlotjednoj burnoj sjednici Gradskog vijeća objavljeno da se odlaskom SDP-a raspala vladajuća 'programska suradnja' i da splitski gradonačelnik Ivica Puljak više nema većinu, na današnjem nastavku sjednice glatko je usvojen rebalans gradskog proračuna za 2020. godinu - i to upravo uz presudne glasove SDP-ovaca

Prethodno su glatko odbijeni svi amandmani koje je predložio i oporbeni HDZ, ali i sam SDP, mahom sa sitnim novčanim iznosima i uz obrazloženje dogradonačelnika Bojana Ivoševića da se iz proračuna ne može izbrisati stavke koje su već potrošene ili se u njega ne mogu uvrstiti projekti koje nije moguće realizirati do kraja godine.

'SDP se ne bavi igrokazima i podržavat ćemo sve što je dobro za grad, kao što smo i najavili. Građanima je dosta igrokaza i prepucavanja i u tome više nećemo sudjelovati. Radit ćemo kao vijećnici, predlagati inicijative i biti konstruktivni. Mi nismo ni vlast ni oporba: mi smo nesvrstani', kazao je u stanci nakon izglasavanja proračuna vijećnik ove stranke Davor Matijević.

'Drago mi je jer su vijećnici ipak shvatili u kojoj se situaciji nalazi grad. Prihodi su bili nerealno planirani, razlika u odnosu na rashode je 130 milijuna kuna', komentirao je gradonačelnik Ivica Puljak. Kazao je da Split ipak vjerojatno neće imati toliki gubitak na koncu godine, niti će u punom iznosu biti iskorišteno prekoračenje po računu dogovoreno s OTP bankom.

  • +15
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Grad Split je likvidan, isplata plaća i realizacija projekata nisu upitni', potvrdio je Puljak. Podrška SDP-a razveselila ga je i kazao je da će on i dalje 'mirne savjesti predlagati točke na Gradskom vijeću' za koje očekuje konstruktivnu podršku.

Sjednica Gradskog vijeća nastavlja se raspravom o nizu tema, među kojima je i odluka o nastavku financiranja Košarkaškog kluba Split. Prvotno je bio predviđen iznos od sedam milijuna kuna godišnje, HDZ se izjasnio za šest milijuna, a vijećnici Mosta smatraju da bi iz gradske blagajne za tu svrhu trebalo biti izdvojeno pet milijuna.

Predsjednik kluba Edo Blažević apelirao je na gradske vijećnike da postupe kao vlasnici i odluče treba li bivšu Jugoplastiku spasiti, poslati u stečaj ili eventualno prodati privatnom vlasniku.