ODGODA RASPRAVE O BARIŠIĆU

SDP-ovci napustili sabornicu, HDZ likuje: 'Ni Bojan ni Arsen nisu muško'

09.02.2017 u 09:54

Bionic
Reading

Nakon 12 sati u Saboru je trebala započeti rasprava o povjerenju ministru Pavi Barišiću, no ona je odgođena za 15 sati, što je naljutilo oporbu. Davor Bernardić priprijetio je da ako rasprava ne krene, SDP više neće sudjelovati u radu Sabora te su SDP-ovci napustili sabornicu. Blaženko Boban (HDZ) uzvratio je prozivkom zastupnika Glavaševića i Bauka, koji su posljednji izašli iz sabornice: 'Ni Bojan ni Arsen, reklo bi se kod nas u Dalmaciji, nisu muško.'

SDP stankom želi dati podršku Koordinaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata koji su se našli izloženi linču i harangi nekoliko saborskih zastupnika, obrazložio je u ime SDP-a Gordan Maras.

'Naša filmska industrija izuzetno je vrijedna, ima vrhunske rezultate i svi možemo biti ponosni na filmove poput 'Zvizdana'', poručio je Maras. 'Film 'Zvizdan' u kinima su vidjele 42 tisuće gledatelja, a toliko ih nije bilo u cijeloj sezoni na utakmicama Dinama', rekao je Maras.

Sustav je doprinio tome da se snima 20-ak filmova godišnje, da se snimaju strane koprodukcije, pa će se tako početi snimati i 'Robin Hood' u Dubrovniku', pobrojao je. Sada se to uništava zbog nekih unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, dodao je.

Ovo je industrija koja treba podršku, a ne kritiku koja je ideološko obojena, kazao je Maras

'Kada bi stanke pomogle audiovizualnoj djelatnosti, zvali bismo ih svaki dan', poručio je HDZ-ov Jasen Mesić. Kazao je da o brizi za tu industriju dovoljno govori to da su je u SDP-u 2012. zaboravili u proračunu.

Audiovizualnoj industriji neće pomoći stanke nego analiza, dodaje. 'Nećemo ni sazivati stanke da bismo javnost upoznali sa stanjem lijevog, desnog i centralnog krila u SDP-u, središnjice, Iblera i Praške', kazao je Mesić

Kazao je i kako je nedavno rekao da bi volio vidjeti više filmova s temom Domovinskog rata. 'Mi u HDZ-u ne uzimamo sebi za pravo određivati kakvi bi filmovi trebali biti, ali znamo kakvi ne bi trebali biti', poručio je Mesić

Stanku je zatražio Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku zbog željeznica, SDP i HDZ javili su se kako bi govorili o filmskoj industriji, a Most o Centru za gospodarenje otpadom Lećevica.

Odugovlači li se s raspravom o Barišiću?

Iako se očekivalo da rasprava o povjerenju započne iza 11 sati, ona je odgođena do 15. Stoga se nešto prije 12 sati za riječ javio SDP-ov Arsen Bauk. 'Tražimo stanku zbog nepotrebnog odugovlačenja rasprave o ministru Barišiću', rekao je Bauk.

Predsjedavajući Željko Reiner kazao je da tako svako malo netko može tražiti stanku jer ima osjećaj da se s nečime odugovlači. 'Nakon uobičajene stanke za ručak ćemo nastaviti s raspravom o ministru Barišiću', rekao je.

Nakon toga stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić.

'Potpuno neprihvatljivo odugovlačenje rasprave. Ne znam što je razlog odugovlačenja rasprave. Možda su nove činjenice koje su se pojavile na portalima. Ne znam zašto Plenković ne dolazi i zašto raspravu o Barišiću pokušavate gurnuti kasno u noć kao što ste gurnuli obrazovnu reformu', poručio je nakon stanke SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

Zatražio je da rasprava krene i da se Plenković pojavi u Saboru. 'Porukom da se tolerira plagijatorstvo djeca su dobila poruku da znanje, obrazovanje, rad i trud nisu važni. Prodavačice dobivaju otkaz zbog dvije šnite pršuta, a plagijatorstvo se tolerira', rekao je Bernardić

Ako rasprava ne krene, SDP neće više sudjelovati u radu Sabora, priprijetio je Bernardić

'Upravo je točka programsko vijeće HRT-a bila zakazana kao prva', odgovorio mu je Reiner. 'Lažete, lažete', vikali su SDP-ovci iz klupa.

'Niti jedan ministar Milanovićeve vlade nam se nije ukazao u Saboru, niti Milanović kad se raspravljalo o Jovanoviću', odgovorio je SDP-ovcima HDZ-ov Jasen Mesić.

'Upravo vi iz SDP-a najviše govorite o ovoj točki o HRT-u. Tko onda odugovlači', upitao je Mesić

'Nemojte se bojati noći, noć je samo ljepši dio dana', poručio je SDP-ovcima.

Nakon što je nastavljena rasprava o HRT-u, SDP-ovci su napustili sabornicu. Blaženko Boban (HDZ) uzvratio je prozivkom zastupnika Glavaševića i Bauka, koji su posljednji izašli iz sabornice: 'Ni Bojan ni Arsen, reklo bi se kod nas u Dalmaciji, nisu muško.'

Nakon napuštanja sjednice, novinarima se ispred sabornice obratio i HNS-ov Ivan Vrdoljak koji je poručio da ne vidi kako ministar Barišić može ostati ministar nakon novih optužbi za plagijatorstvo.

Most neće sudjelovati u raspravi, i dalje kriju stav o Barišiću

'U raspravi koja se će se danas dogoditi u Saboru Most neće sudjelovati. Smatramo da inicijativa koju su pokrenuli zastupnici SDP-a i HNS-a je apsolutno moralno dvojbena jer moralne lekcije idu držati oni koji su glasovali za dokazanu plagijatoricu u Ustavni sud. Kada smo mi prosvjedovali protiv toga, tada im to nije smetalo. Nećemo sudjelovati, a naš stav o ministru Barišiću i daljenjem funkcioniranju Vlade ćemo iznijeti kod glasovanja', poručio je novinarima u Saboru Mostov politički tajnik Nikola Grmoja.

Kada će biti glasovanje još nije poznato, ali vjerojatno će se ono održati tek sljedeći petak.

Sa svojim stavom o Barišiću, kaže Grmoja, Most je upoznao i koalicijske partnere. Upitan zašto ne žele javno reći koji je Mostov stav, Grmoja je kazao: 'Zbog funkcioniranja Vlade i činjenica koje su izašle, stav imamo, ali ćemo ga javno prezentirati kod glasovanja.'

Na pitanje da li Most daje HDZ-u vrijeme da se prilagodi, Grmoja je poručio: 'Ne dajemo vrijeme nikome, mi smo sa stavom upoznali partnere, a što će biti vidit ćemo.'

Očekujete li da ministar sam da ostavku, upitali su novinari Grmoju. 'Mi smo sa stavom HDZ upoznali, a vidjet ćemo što će biti.'