slučaj uljanik

SDP-ov Branko Grčić: Završetkom brodova smanjio bi se trošak jamstava

29.03.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon što je sud u Pazinu odgodio odluku o stečaju Uljanik Brodogradnje, i dalje se traži rješenje za spas Uljanik grupe. SDP-ov Branko Grčić iznio je jedno od mogućih rješenja koje bi barem malo pomoglo u teškoj situaciji

Govoreći o ponudi Tomislava Debeljaka, Grčić je na press konferenciji u Saboru kazao kako je ponuda strateškog partnera bila prenapuhana te da se od države tražilo previše. To je bio oblik ucjene, ustvrdio je Grčić.

'Vlada jednostavno na to nije mogla pristati. Međutim Vlada još ima prostora pomoći da se onaj zdravi dio brodogradnje spasi, ali mora tražiti način kako omogućiti nastavak brodogradnje i dovršetak brodova kako bi se smanjio ukupan trošak ove krize. Kako će to napraviti ne mogu trenutno komentirati, ali vjerojatno je za to dobila ovo dodatno vrijeme', rekao je Grčić.

Trošak jamstava može se smanjiti, kaže, ako se dovrše brodovi. 'Uz to ide vjerojatno ide financiranje jednog dijela plaća koje do sada nisu isplaćene i možda neki kredit gdje država ne bi moga izbjeći da ne sudjeluj. Ono što je do jučer bila opcija jest da država pokrije sve dubioze de facto privatnog brodogradilišta, a da onda oni zavladaju tom firmom s obećanjem da će u idućih pet godina nešto uložiti.  Ne može. To nije varijanta koju mi kao ozbiljni oporbeni političari ne podupiremo kao ni Vlada, jer se na ucjene privatnog partnera pristati ne može', kaže Grčić.

'Mi moramo hladne glave pristupiti problemu i izvući cijelu priču tako da ono bolesno tkivo odstranimo, a ono što je zdravo ili poluzdravo spasimo. To je put, a što će iza toga biti to je pitanje strateške procjene ima li brodogradnja u tržišnim uvjetima potencijala da opstane ili ne. Ako to nije strateški partner onda ostaju dvije  opcije, da država preuzme brigu o tome ili da to bude stečaj s preustrojem. Mi smo za ovu prvu varijantu jer ona je realnija', poručio je Grčić.