traži se rješenje

Sokol iznio ideju za Uljanik: Jedan od brodova može biti otegljen pa će se s njega skinuti državna jamstva

29.03.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Najnovije projekcije novog saziva Europskog parlamenta, prema kojima bi HDZ trebao osvojiti šest mandata, komentirali su i u glavnoj vladajućoj stranci

'HDZ će u svakom slučaju imati listu sastavljenu od kvalitetnih ljudi. Za razliku od mnogih stranaka koje djeluju destruktivno u političkom prostoru i zalažu se za izlazak iz EU, a očito žele participirati na izborima, pet mandata je ono o čemu HDZ govori. Projekcije su dobre kao orijentir, a uskoro ćemo imati predstavljanje cijelog programa za europske izbore, koji je utemeljen na smjernicama Europske pučke stranke. HDZ će osvojiti najveći broj mandata i uvjerena sam da ćemo biti pobjednik na skorim europskim izborima', komentirala je najnovije projekcije saborska zastupnica Sunčana Glavak na press konferenciji u Saboru.

HDZ-ovci su se u obraćanju javnosti u Saboru osvrnuli i na goruću temu Uljanika. Najveći dio jamstva koja su sada došla na naplatu Vladi Andreja Plenkovića dala je SDP-ova vlada, koja nije kontrolirala kako se novac troši, ustvrdio je HDZ-ov saborski zastupnik Tomislav Sokol.

Novinare je zanimalo koja to konkretno druga rješenja Vlada traži, s obzirom da je koncept restrukturiranja kojeg je predložio Tomislav Debeljak premijer Plenković odbio.

'Vlada analizira sva potencijalna rješenja. Ovakvo restrukturiranje na ovakav način, radi odgovornosti prema poreznim obveznicima, Vlada u ovom trenutku ne može prihvatiti, odnosno ne može odobriti taj iznos državnih potpora. Kako će se stvar dalje razvijati, treba vidjeti, to nisu stvari koje se lome preko koljena. Postoji više opcija, jedna od njih je i stečaj. Ne bih brzao i nagađao koja će opcija biti odabrana. Koja god bude, ona će biti najbolja za porezne obveznike i oni više neće plaćati tuđe greške. Ima različitih varijanti, pitanje je što će biti s brodovima i kako će se oni dovršiti. Postoji opcija da jedan od tih brodova bude otegljen pa da se dio državnog jamstva skine s njega. Ali vode se pregovori s više strana i s investitorima, to je jedan proces koji će trajati', kazao je Sokol.

Tomislav Sokol i Sunčana Glavak Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na press konferenciji HDZ-ova Sunčana Glavak osvrnula se i na prošlotjedno otvaranje javnog savjetovanja oko Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji. 'Cilj ovog Protokola je potaknuti sve institucije i javnost da budu odgovorni i ne okrećemo glavu od nasilja u obitelji. Jačat će se prevencija, bit će i strože kazne u prekršajnom i kaznenom smislu, a očekuje se da se i u onim županijama u kojima ne postoje autonomne kuće taj problem što prije riješi kako bi žene imale sklonište i kako bi znale kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć i sigurnost', kazala je Glavak.