PREDIZBORNA KOALICIJA

SDP odlučio s Miletićem i IDS-om osvojiti Pulu

25.10.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Pulska organizacija SDP-a odazvala se IDS-ovom pozivu te će na predstojećim lokalnim izborima u najvećem istarskom gradu nastupiti koalicijski, sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika

Miletić istaknuo kandidaturu za treći mandat

'Odlučio sam zatražiti povjerenje svojih sugrađana za još jedan mandat za gradonačelnika Pule, za što sam dobio povjerenje svojih kolega u Istarskom demokratskom saboru, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik IDS-a i aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Izrazio je zadovoljstvo odlukom pulskog SDP-a, s kojim IDS već osam godina zajedno donosi odluke i preuzima odgovornost, o bezrezervnoj podršci njegovoj kandidaturi.

'Drago mi je da su naši koalicijski partneri odluku donijeli jednoglasno, dakle, nije među njima bilo podjela. Obzirom na dugogodišnju suradnju IDS-a i SDP-a, kako u Puli tako i u Istri, ovakva je odluka važna upravo zbog nastavka te kvalitetne suradnje', istaknuo je pulski gradonačelnik.

Odlukom o nastavku dugogodišnjeg partnerstva, otklonjena su višemjesečna nagađanja o mogućoj kandidaturi SDP-ovog saborskog zastupnika Peđe Grbina za pulskog gradonačelnika.

Naime, Predsjedništvo pulskog SDP-a sinoć je jednoglasno donijelo odluku, prema kojoj će podržati kandidaturu aktualnog pulskog gradonačelnika i potpredsjednika IDS-a Borisa Miletića u utrci za novi gradonačelnički mandat, a za uzvrat će dobiti mjesta dogradonačelnika i predsjednika gradskog vijeća.

Hoće li SDP i na županijskoj razini nastupiti u koaliciji s IDS-om još nije poznato, a kako nam veli predsjednik SDP-a Istre Dino Kozlevac, o tome će se odlučivati narednih dana. Predsjednik pulskog SDP-a i ujedno predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, veli kako su osim zajedničkog kandidata za gradonačelnika, sinoć utvrđene funkcije koje će pulski SDP-ovci obnašati nakon izbora, dok će se o imenima kandidata za zamjenika gradonačelnika i predsjednika pulskog Gradskog vijeća odlučivati na nekom od budućih sastanaka.

'Dosadašnja praksa je bila da zamjenik gradonačelnika dolazi iz redova talijanske nacionalne manjine. Dakle, dosad je prijedlog za zamjenika gradonačelnika davala Zajednica Talijana, a hoće li ostati tako, ovisi o tome da li će se što mijenjati u Izbornom zakonu', pojašnjava Martinčić.

Dodaje da je sinoć također utvrđen i novi omjer u pulskom Gradskom vijeću, prema kojem bi IDS umjesto 76-postotne imao 60-postotnu zastupljenost, što znači da bi SDP sa sadašnjih 33 posto broj vijećničkih mandata povećao na 40 posto. Kako smo primijetili, u dogovorima oko postizborne raspodjele vlasti u Puli - nema HNS-a, iako je riječ o stranci koja je na županijskoj razini već prihvatila koalicijski izlazak na izbore s IDS-om te je, također, na državnoj razini značajan koalicijski partner SDP-a i IDS-a.

'Nema nikakvih prepreka za ulazak HNS-a i drugih stranaka u koaliciju, ali se onda IDS i SDP kao koalicijski partneri moramo dogovoriti na koji način će to biti', napominje predsjednik pulskog SDP-a. 'Pozdravljam odluku pulske organizacije SDP-a i ona je u političkom smislu jedina logična', kazao je istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

'Vjerujem da većina naših birača, i IDS-a i SDP-a, nije za rascjep već dogovor, a pulski dogovor nastavka koalicije je dobar put kojim naše stranke trebaju nastaviti i dalje gdje god je to moguće u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji', istaknuo je Jakovčić, ocijenivši kako će nastavak suradnje omogućiti stabilnost i daljnji razvoj Pule na dobrobit građana.

Jakovčić je napomenuo kako očekuje da će i istarska organizacija SDP-a vrlo brzo donijeti odluku, a kako je kazao, radovalo bi ga kada bi bila identična ovoj pulskoj o nastavku koaliranja.