NUŽNI KORACI

SDP najavio proceduru za raspuštanje Sabora i '3 I'

15.05.2018 u 20:35

Bionic
Reading

SDP je najavio da će u proceduru staviti odluku o raspuštanju Sabora, ali i najavljena su i tri koraka koja stranka planira poduzeti. 'Tri I' su: Izbori, izvanredni povjerenik kroz raspravu o Agrokoru i rasprava o Ini

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u utorak nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke da je u Hrvatskoj "na snazi izvanredno stanje, zbog čega SDP zahtijeva hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora".

"Jučer je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, odnosno izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, što je kažnjivo jer je riječ o zloporabi položaja i ovlasti. Oni koji su znali za ta djela a tajili su to također su počinili kazneno djelo. Ako je Martina Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države i je li na njih izvršen politički pritisak", rekao je Bernardić.

Smatra da je evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog Plenkovićeve Vlade.

'Državom su zavladali i vladaju nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja prema drugačijima po nacionalnosti, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Zbog svega navedenog, za nas u SDP-u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora", istaknuo je Bernardić.

Čelnik SDP-a smatra da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor i da je odgovoran za izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Bernardić je istaknuo da je predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a izgubio svaki politički legitimitet te da građani toj Vladi više ne vjeruju.

U prilog svojim tvrdnjama o postojanju mržnje i rasističkog govora mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma u Hrvatskoj naveo je izvještaj Europske komisije o rasizmu i netoleranciji u kojemu, kako je rekao,

"Europska komisija kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na jačanje netolerancije jer se u većini slučajeva govor mržnje tretira samo kao prekršaj".

"Za ovaj sramotan izvještaj odgovorna je ova Vlada koju podržavaju manjine, a to znači da te iste manjine podržavaju veličanje ustaštva", kritizirao je Bernardić manjinske zastupnike, koji su dio vladajuće koalicije.

Predsjednik zastupničkog Kluba SDP-a Arsen Bauk najavio je njihove sljedeće poteze koje je nazvao "3 I". To su "Izbori", "Izvanredni povjerenik kroz raspravu o Agrokoru" te "Ina".

  • +11
Arsen Bauk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je kako će najprije staviti u proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora. "Nadamo se da će predsjednik Sabora taj prijedlog staviti što prije na dnevni red.

Za sutra, temeljem naših poslovničkih prava, pripremamo raspravu o Agrokoru. Zbog najnovijih napisa u jednom tjedniku, iskoristit ćemo drugu poslovničku mogućnost i početkom lipnja tražiti raspravu o našoj interpelaciji koja se 'kiseli' čekajući dnevni red, a koja se tiče renacionalizacije Ine i HEP-a, i ulozi tzv. grupe 'Borg' i u tom slučaju“, rekao je Bauk.  

'EK kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na jačanje netolerancije, većinu slučajeva govora mržnje tretira se samo kao prekršaj. Za ovaj sramotan izvještaj odgovorna je ova Vlada koju podržavaju manjine. Što znači da te iste manjine podržavaju veličanje ustaštva', rekao je Bernardić.

Smatra da je evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog ove iste Vlade.

'Državom vladaju nepotizam, korupcija, kriminal i mržanja protiv svih. Zbog svega navedenog za nas u SDP- u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtjevamo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora', istaknuo je Bernardić.