DOHODOVNI CENZUS

SDP je način za plaćanje pristojbe HRT-u ukrao od Bandića

06.12.2012 u 19:40

Bionic
Reading

S početkom 2014. godine moglo bi se dogoditi da pristojbu HRT-u u svi ne plaćamo jednako, već bi je se plaćalo ovisno o visini dohotka. A to bi značilo da je nezaposleni ne bi plaćali, da bi umirovljenicima ona bila manja, ali nekima bi se dogodilo da plaćaju više od aktualnih 80 kuna

No do toga još je dug put jer rasprava o medijskoj politici i izmjenama medijskih zakona još nije niti počela.

Razlog za pokretanje rasprave, kazala je Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture (MIK), 'potreba je da se uspješan modela financiranja javnog radija i televizije proširi i na druge medije i medijske sadržaje od javnog interesa'.

Kao drugi važan razlog navela je da ne mogu ignorirati učestale prigovore na visinu pristojbe koji dolaze od pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih.

'Ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa', kazala je Petrinjak.

Nevezano kako će rasprava završiti i kako će se pretplata u konačnici plaćati, tu je činjenica da SDP sada pokušava progurati dohodovni cenzus kao kriterij iako su protiv istog socijaldemokrati u Zagrebu bili kada im je oponent Milan Bandić predlagao sličan model za plaćanje vrtića.

Tvrdili su prije dvije godine da dohodovni cenzus ne može biti kriterij, da je podloga za muljaže, što nedvojbeno jest, da je jedina prava stvar imovinski cenzus, pa su onda da izbjegnu prijevremene izbore Bandićevu skalu i ideju prihvatili da bi je u pet mjeseci stavili van snage.

Prije nekoliko tjedana slična priča. Bandić ponovno predlaže dohodovni cenzus kao kriterij, ovoga puta skala je nešto suženija, SDP-ovci spominju mogućnost da sve opet padne u vodu, a onda s Iblerova trga stiže zapovijed 'ne talasaj' i cijene vrtića po dohodovnom cenzusu su prihvaćene jer lokalni izbori su dogodine i natezanje s Bandićem koji uvijek ispadne žrtva im ne treba.

I onda danas Milan F. Živković, glavni savjetnik za medije u MIK-u i tajnik središnjeg savjeta SDP-a u Novom listu iznosi ideju prema kojoj bi dohodak bio ključ za plaćanje pristojbe HRT-u.

Kako to da SDP-ovcima dohodovni cenzus do prije mjesec nije bio dobar, ali su ga ipak prihvatili, sada najednom postaje, kako to kaže glasnogovornica Petrinjak, 'cilj za pravednost'? Kako nešto što je do jučer bio idealna podloga za muljanje uopće može biti pravedno?

Prije će biti da u SDP-u nisu u stanju raspetljati ostavštinu HDZ-a i tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, koji je OIB-om mahao kao dijete s novom igračkom, da bi je nakon pet minuta zaboravio, pa su odlučili linijom manjeg otpora umjesto imovinskog uvesti dohodovni cenzus od kojeg će koristi imati HRT.

A pravednost i pravda ostat će samo slogan iz kampanje predsjednika Ive Josipovića u kojeg očito kroz dohodovni cenzus podjednako vjeruju i Bandić i SDP.