sjednica odbora

SDP će tražiti da se istraži postupanje policije i popisivanje učitelja koji su išli na prosvjed

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 28.11.2019 16:02
  • Objavljeno 28.11.2019 u 15:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Novi sukob između policije i migranata, u kojem je jedan migrant lakše ozlijeđen, vrlo vjerojatno bit će i tema sutrašnje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Pitanje sigurnosti granice jedna je od tema sjednice, a SDP će tražiti da se progovori i o postupanju policije tijekom štrajka učitelja

Zbog informacija da je tijekom prosvjeda učitelja na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak policija ulazila u škole i popisivala one koji su sudjelovali u prosvjedu već je stiglo niz reakcija. No službeno objašnjenje će, doznajemo, tražiti i SDP na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

SDP će tražiti da se istraži postupanje policije u pojedinim školama, odnosno popisivanje prosvjednika, što u glavnoj oporbenoj stranci smatraju zastrašivanjem.

Da je to zastrašivanje, smatraju i sindikati, no ravnatelj policije Nikola Milina kazao je kako se radi o uobičajenoj praksi te da nisu popisivali osobne podatke prosvjednika, nego su samo popisali broj sudionika koji su se uputili na prosvjed u Zagreb kako bi se osigurala protočnost i sigurnost prometa.

'Kada imamo prosvjede s velikim brojem sudionika, a najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prijevoznim sredstvima i broju autobusa kako bi se na bolji način osigurala protočnost i sigurnost prometa te kako bi se poduzele sve mjere osiguranja da sve protekne u najboljem redu', kazao je Milina.

Međutim u SDP-u se pitaju nisu li se ti brojevi mogli dobiti od organizatora prosvjeda, bez ulaska policije u škole.

Na najavljenom dnevnom redu sjednice nalazi se i izvještaj MUP-a o stanju sigurnosti državne granice, provođenju postupaka za ostvarivanje međunarodne zaštite te ispunjavanja uvjeta za pristupanje RH Schengenu.

Gotovo je sigurno to da će se u toj raspravi pokrenuti i pitanje ranjavanja migranata u sukobu s policijom. Podsjetimo, jedno takvo dogodilo se danas, a drugo ranije ovog mjeseca. Zbog postupanja prema migrantima i nasilnog vraćanja migranata Hrvatska je kritizirana i u nedavnoj raspravi u Europskom parlamentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!