BRAK NIJE ZA REFERENDUM

SDP će mijenjati ustav zbog akcije katoličkih udruga

08.06.2013 u 19:19

Bionic
Reading

U SDP-u ozbiljno razmišljaju o tome da u Saboru predlože promjenu Ustava kojom bi se jasno odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu, a prema toj ideji, na referendumu se ne bi moglo odlučivati o pitanjima koja se smatraju temeljnim ljudskim pravima i slobodama, piše Jutarnji list

Da u SDP-u ozbiljno razmatraju takav potez, za Jutarnji list potvrdio je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, koji je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Inicijativu podržava i premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovao u raspravi SDP-ova Kluba zastupnika.

Mogućnost ustavnog redefiniranja instituta referenduma zapravo je odgovor na zahtjev za raspisivanje referenduma na kojemu bi se građane pitalo: 'Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

Rasprava na Klubu zastupnika SDP-a pokazala je, piše Jutarnji, da se zastupnici vladajuće stranke protive ustavnom definiranju braka kao zajednice žene i muškarca. Njihovo je stajalište da se o tom pitanju ne može odlučivati na referendumu jer bi to značilo kršenje temeljnih ljudskih prava. Čak i konzervativniji SDP-ovci, koji nemaju ništa protiv toga da u zakonu stoji kako je brak zajednica žene i muškarca, protive se unošenju takve odredbe u Ustav. Jutarnji navodi da imaju i podršku HNS-a.

Sudeći po stavovima koji su se čuli u raspravi na zastupničkom klubu SDP-a, Sabor vjerojatno neće ni tražiti mišljenje Ustavnog suda jer vladajući zastupnici drže kako je postavljeno pitanje nedopustivo, dakle neustavno.


Rok za raspisivanje referenduma ne postoji. To ide na ruku vladajućoj većini koja, dakle, ne mora odmah raspisati referendum.
U SDP-u kažu, prenosi Jutarnji, kako je 'vrlo vjerojatno da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta i prije nego što će na dnevni red Sabora doći odluka o raspisivanju referenduma' koji traži udruga U ime obitelji.