'UTVRDA DEMOKRACIJE'

Schulz: Na čelu SPD-a borit ću se protiv desnog populizma

25.01.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Novi kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za kancelara i budući predsjednik stranke Martin Schulz najavio je u srijedu u Berlinu žestoku predizbornu kampanju za izbore u rujnu i borbu protiv antidemokratskih snaga, prije svega desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD)

'SPD je bio i ostao utvrda demokracije i bedem u borbi protiv ekstremizma', rekao je donedavni predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon sastanka s članovima Zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu.

Aktualni predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel predložio je u utorak Shulza za novog predsjednika stranke i ujedno kandidata za kancelara na izborima, što je u srijedu pozdravio zastupnički klub SPD-a, a službeno bi to trebao potvrditi izvanredni kongres stranke u početkom ožujka.  Novi kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za kancelara i budući predsjednik stranke Martin Schulz najavio je u srijedu u Berlinu žestoku predizbornu kampanju za izbore u rujnu i borbu protiv antidemokratskih snaga, prije svega desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD)

'Pod mojim vodstvom borba protiv desnog populizma i za demokraciju i jedinstvo Europe će u SPD-u igrati važnu ulogu', rekao je Schulz. On je ukazao i na opasne tendencije unutar AfD-a i spomenuo nedavni istup jednog od čelnika ove stranke koji je spomenik žrtvama holokausta u središtu Berlina nazvao 'sramotom'.  Isto tako je najavio kako s njim na čelu SPD neće sudjelovati u 'blaćenju' Europske unije.   

Schulz je izjavio kako je cilj SPD-a na jesen postaviti kancelara, ali se nije izjasnio u kojoj konstelaciji političkih snaga bi SPD htio i nakon izbora u rujnu ostati na vlasti. Uz dosadašnju koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, smatra se da za SPD dolazi u obzir i koalicija sa strankama Zeleni i Ljevica. Predsjednik zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Thomas Oppereman izjavio je kako je Schulz od socijaldemokratskih zastupnika dočekan 'euforično'.  

Promatrači procjenjuju kako je izbor Martina Schulza, koji je poznat po svojim energičnim i angažiranim istupima tijekom predsjedanja Europskim parlamentom, pokušaj da SPD popravi svoju rekordno nisku popularnost. Podrška građana se u ispitivanjima javnog mišljenja kreće na oko 20 posto. Aktualni predsjednik stranke Gabriel jučer je na iznenađenje njemačke javnosti objavio kako se neće kandidirati za kancelara ispred SPD-a i kako tu ulogu, kao i funkciju predsjednika stranke, prepušta Martinu Schulzu. Na pitanje što ga je nagnalo na tu odluku, Gabriel je jučer tijekom dana u više navrata objasnio kako je 'Schulz jednostavno bolji kandidat'.

U njemačkoj javnosti nagađa se da se na taj potez odlučio zbog veće popularnosti Martina Schulza među njemačkim građanima, među kojima Gabriel nikada nije bio jako popularan. Spekulira se i o zdravstvenim razlozima s obzirom na šećernu bolest od koje Gabriel boluje, a neki komentari navode kako je prepustio ulogu kandidata za kancelara iz jednostavnog razloga što procjenjuje da teško da bilo tko može pobijediti kancelarku Angelu Merkel.

Gabriel će, kako se najavljuje, u petak preuzeti u Bundestagu funkciju ministra vanjskih poslova od Franka-Waltera Steinmeiera, koji bi 12. veljače trebao biti izabran za predsjednika Njemačke.  Ministarstvo gospodarstva, na čijem je čelu dosad bio Garbiel, preuzet će SPD političarka Brigitte Zypries.