uporište spd-a

Scholzovi socijaldemokrati pobijedili u Bremenu, Zeleni jako pali

15.05.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Socijaldemokrati njemačkog kancelara Olafa Scholza pobijedili su u nedjelju na izborima u Bremenu, najmanjoj saveznoj državi, što bi moglo dati umjeren poticaj stranci lijevog centra suočenoj s padom popularnosti na nacionalnoj razini

To uporište Socijaldemokratske stranke (SPD) prva je savezna država koja je glasala ove godine.

Prema projekcijama lokalnog izbornog povjerenstva, SPD je prvi s 29,5 posto osvojenih glasova, 4,6 posto više nego na izborima 2019. nakon kojih je formirao lokalnu vladu sa Zelenima i krajnje Lijevom strankom.

To znači da je stranka osvojila deset posto više glasova nego što je popularnost SPD-a na nacionalnoj razini koja zbog rasta životnih troškova pada od posljednjih saveznih izbora 2019. Konzervativci su drugi s 25,8 posto, 0,9 posto manje nego 2019.

Obje stranke koje su u koaliciji s SPD-om na saveznoj razini, Zeleni i liberali Slobodni demokrati (FDP) pretrpjeli su gubitak u Bremenu.

Zeleni su osvojili 11,8 posto glasova, 5,6 posto manje nego na prethodnim izborima. FDP je dobio 5,2 posto, 0.7 manje u odnosu na 2019. i jedva prelazi prag za ulazaak u lokalni parlament. Lijeva stranka je dobila 11,5 posto a krajnje desna Buerger in Wut (Bijesni građani) 9,5 posto.

Konačni rezultati očekuju se u srijedu.