rat razjasnio stvar

Scholz na dodjeli nagrade Karlo Veliki: Ukrajina je dio europske obitelji

14.05.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je u Aachenu, u prisutnosti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao da je Ukrajina "dio europske obitelji".

"U cijeloj je Europi rat omogućio da se razjasni jedna stvar - Ukrajina je dio naše europske obitelji", rekao je Scholz uručujući nagradu Karlo Veliki ukrajinskome predsjedniku i narodu Ukrajine.

“Ruska agresija na Ukrajinu zbližila je tu zemlju i EU više nego ikada ranije", dodao je.

"Predsjednik Zelenskij i narod Ukrajine bore se za vrijednosti i obveze koje ova nagrada predstavlja", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je također prisustvovala svečanosti.

"Oni se bore i za našu slobodu i naše vrijednosti. Za demokraciju i vladavinu prava, za slobodu govora i slobodu kreiranja vlastite sudbine", dodala je.

Nakon službenih razgovora u Berlinu, Zelenski i Scholz zajedno su otputovali u zapadnu Njemačku na ceremoniju dodjele nagrade Karlo Veliki.

Odličje, koje se svake godine dodjeljuje u Aachenu (Aix-la-Chapelle), nekadašnjoj prijestolnici Karolinškog Carstva, utemeljeno je 1949., nakon razaranja iz Drugoga svjetskog rata da bi promicalo europske integracije.