SIGURNOSNA KONTROLA

Saznali smo kako policija traži sumnjivce među izbjeglicama

17.09.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Dolaskom izbjegličkog vala u Hrvatsku porasla je zabrinutost dijela stanovništva za sigurnost odnosno za to da se među pridošlima ne kriju potencijalni teroristi. Ministar zdravlja Siniša Varga u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' u četvrtak ujutro kazao je da se izbjeglice identificira i provjerava tko je ušao u zemlju i što nosi sa sobom

'Prilikom ulaska u Hrvatsku, objasnio je Varga, izbjeglice dobiju izbjeglički karton koji ih prati tijekom boravka u Hrvatskoj, ali sigurnosne službe i po fotografijama i pomoću današnje moderne tehnologije po morfometriji lica mogu prepoznati da li se te osobe nalaze na bilo kakvim tjeralicama', kazao je Varga dodavši da sigurnosne službe rade svoje zadatke na visini.

Stručnjaka za sigurnost Matu Laušića smo pitali da nam pojasni postupak morfometrije koji je spomenuo Varga. Laušić kaže da na licu svakog čovjeka postoje određene točke koje su nepromjenjive.

'Svako lice bez obzira na promjene koje se mogu dogoditi uslijed puštanja brade, brkova ili da se čovjek udebljao ili smršavio ima određeni broj točaka koje su nepromjenjive. Te su točke metoda identifikacije. Zato i imate slučajeve da se nakon recimo terorističkog napada u Londonu vrlo brzo utvrdio identitet počinitelja. Pronađeni su među tisućama snimaka videonadzora jer je kamera snimila njihovog ulazak u podzemnu željeznicu, znači metodom eliminacije', objasnio je Laušić.

Uz morfometriju službe za identifikaciju koriste otiske prstiju i šarenicu oka. 'Metode se koriste kod onih koji nemaju nikakve dokumente, oni ulaze u bazu podataka i provjerava se identitet pomoću domaćih i stranih službi sigurnosti jer li osoba sumnjiva po nekoj osnovi', kaže stručnjak za sigurnost.

Naglašava da je upravo ono što su oni pokušali izbjeći u Mađarskoj. 'Tamo su izbjegavali tu metodu identifikacije snimanja da ih se ne bi vratilo u zemlju gdje su im tim podaci uzeti pošto je njihov cilj Njemačka ili Švedska', kazao Laušić. U Hrvatskoj pristaju na identifikaciju jer naša zemlja nije dio Schengena. Međutim, teško je za vjerovati da se mogu tako brzo provjeravati kako brzo izbjeglice ulaze u zemlju.