afera janaf

Saziva se sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost: 'Idemo istražiti gdje cure informacije'

29.09.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Nikša Vukas, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, najavio je kako bi se idućega tjedna mogla održati sjednica tog odbora. Pozabavit će se curenjem informacija o istrazi u aferi Janaf

'U zadnjem izvješću SOA-e navodi se da je sustavna korupcija rasprostranjena u svim segmentima društva jedna od ugroza nacionalne sigurnosti. Nedopustivo je da informacije uvijek iscure dan prije kada su političari u pitanju. Puno se kaznenih djela napravi i u drugim sferama i nikada ništa ne iscuri. Međutim kada je političar upleten, sve iscuri', rekao je Vukas za N1.

Odgovor je tražio i od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: 'Poslali smo upit ministru Božinoviću zbog čega cure informacije i što rade da se to spriječi. Sigurno ćemo sazvati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da vidimo što ne valja u sustavu. Ako su djelatnici radili deset mjeseci, tko se usudio uništiti dan prije sve to? To je ozbiljna stvar koja se ponavlja iz slučaja u slučaj', istaknuo je.

'I predsjednik i premijer moraju znati'

Sjednica Odbora, prema njegovim riječima, mogla bi biti održana sljedeći tjedan.

U vezi s pitanjem tko je što trebao znati na relaciji predsjednik - premijer rekao je kako je 'sigurno da o nekim ključnim stvarima u državi premijer i predsjednik trebaju znati jer su oni ti koji štite ustavnopravni poredak. Vidimo da Milanović kaže da je znao kada je bio premijer, a Plenković kaže da on ne zna, pa ćemo i to razmotriti', najavio je.

Vukas ističe kako je problem curenja informacija prioritet saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Nedopustivo je da sve to ide van... time se moramo pozabaviti. Manje-više uvijek cure informacije kada je politika u pitanju, a inače ne. Odbor će doprinijeti tome da se to više ne događa. Idemo istražiti gdje to curi. Zna se tko je sudjelovao u svim tim pripremnim radnjama pa do uhićenja. Moramo se ostaviti sitnog politikantstva i uhvatiti se s tim u koštac', rekao je Vukas.

Klub u Slovenskoj 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

'Bioteroristi' u Klubu

Vukas smatra da su određeni dužnosnici trebali biti upoznati s Klubom Dragana Kovačevića, ali da im tamo nikako nije bilo mjesto.

'I načelnik Glavnog stožera i predsjednik trebali bi biti upoznati s tim Klubom, tko se tamo nalazi. U sustavu se našla krtica koja je to pustila dan prije van i to je ono čime će se baviti saborski odbor. Mislim da u tim nekim opskurnim klubovima nije mjesto ni predsjedniku, ni premijeru, ni ministrima, a pogotovo ministru koji je nadređen predsjedniku Uprave Janafa na koncu njegova mandata. To se događalo u lockdownu, kada smo bilo djelomično ograničeni. Na neki način neki su bili bioteroristi, a neki iz državnog vrha u opskurnom klubu na dva metra od neke brojalice dogovaraju velike, strateške poslove', rekao je Vukas za N1.