NAMJEŠTEN NATJEČAJ?

Janaf odbio ponudu od 850.000 kuna, angažirao tvrku Damijana Krkleca za 6,5 milijuna kuna

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 13:56
  • Objavljeno 29.09.2020 u 08:53
Damijan Krklec

Damijan Krklec

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Janafov natječaj za 'izvođenje radova na modernizaciji automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj - 1 faza', vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, kako sumnjaju u USKOK-u, namješten je tvrtki Elektrocentar Petek

Istražitelji sumnjaju da je vlasnik Elektrocentra Krešo Petek sad već bivšem predsjedniku uprave Janafa Draganu Kovačeviću predao mito od 1,96 milijuna kuna kako bi njegova tvrtka dobila taj posao. Primopredaja novca navodno se dogodila lani na Martinje u tzv. klubu Dragana Kovačevića u Zagrebu, u koji su inače zalazili i visokopozicionirani političari poput predsjednika RH i ministara.

Sugovornici Večernjeg lista koji su upućeni u poslovanje te državne tvrtke tvrde da se uglavnom unaprijed znalo tko će dobiti koji posao na Janafovim natječajima. Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi, što znači da ne mora objavljivati svoje natječaje u oglasniku javne nabave u Narodnim novinama, a oni koji nisu prošli ne mogu se žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koja je neovisno tijelo. Janafova nadmetanja objavljuju se samo na web stranici te tvrtke s podacima o kojem se poslu radi i rokovima dostave ponuda.

Dokumentacija o nabavi može se pak dobiti kad se uplati 500 kuna na račun tvrtke. Potencijalne ponuditelje u pozivu se upozorava i da će na temelju kriterija utvrđenih dokumentacijom za nadmetanje naručitelj odabrati najpovoljniju ponudu. Pritom Janaf zadržava pravo odbiti sve ponude, odnosno poništiti javno nadmetanje bez obveze nadoknade ponuditeljima bilo kakvih troškova ili štete. Sugovornici Večernjeg lista tvrde da su uvjeti tih nadmetanja uglavnom bili prilagođeni određenim tvrtkama, a navodno se među onima koji se u dogovoru jave na te natječaje onda taj posao dijelio tako da pobjednik ustupi dio posla onom tko nije prošao na natječaju.

No s vremena na vrijeme, kažu upućeni, bilo je takozvanog otimanja poslova, a to znači, objašnjavaju, da bi se na natječaj javili novi igrači. No navodno su onda, tvrde sugovornici, ti novi igrači morali angažirati podizvođače koje su im odredili u Janafu. Na odluke o odabiru na Janafovim natječajima onaj tko je izgubio može se žaliti - Janafu, a to su uglavnom, kažu neki od sudionika tih natječaja, svi izbjegavali jer onda više ne bi mogli dobiti nikakve poslove od te tvrtke. A razlike u cijenama u ponudama na natječajima Janafa znale su biti drastične, odnosno iznos najniže ponude bio bi višestruko manji od najviše.

Klub u Slovenskoj 9

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

A pri tome ta najniža ne bi bila odabrana. Jedan od primjera takvog natječaja je onaj iz veljače ove godine za izvođenje radova na ugradnji sustava zaštite pada s visine na Terminalu Omišalj, Terminalu Sisak i Terminalu Virje. Na tom je natječaju, prema informacijama koje je prikupio Večernji, odabrana ponuda tvrtke Matadura vrijedna 6,5 milijuna kuna iako je ponuda tvrtke Mato El-d bila više od sedam puta jeftinija i iznosila je 850.000 kuna.

U tvrtki Mato El-d Večernjem su potvrdili su nam iznos svoje ponude na tom natječaju, kao i da je odabrana ona vrijedna 6,5 milijuna kuna iako su oni navodno nudili istu opremu. No nisu htjeli više govoriti o cijelom tom poslu. Kako se doznaje, ponuda tvrtke Mato El-d nije prihvaćena jer nisu imali bezuvjetno jamstvo i bili su sporni neki certifikati.

Vlasnik i direktor Matadure je Damijan Krklec, čije se ime inače spominje među sudionicima proslave Martinja u Kovačevićevu klubu, kad mu je Petek navodno predao spornih 1,96 milijuna kuna. Krklec je Večernjem potvrdio da je na navedenom natječaju iznos ponude Matadure iznosio više od šest milijuna kuna. Kaže i da je iz zapisnika o otvaranju ponuda poznato da su u predmetnom nadmetanju sudjelovala četiri ponuditelja, od kojih neki s višim, a neki s nižim iznosom, nakon čega im je dostavljena odluka o odabiru, na koju svaki ponuditelja ima pravo žalbe.

Podsjetimo, Krlec je tportalu u ponedjeljak rekao da je bio u Kovačevićevu klubu, ali ne na njegov, već na poziv Zavičajnog kluba Slavonaca i glazbenika Stanka Šarića. 'Bio sam u prolazu i dobio poziv na čašu vina i fetu kulena. Ušao sam unutra i kratko se zadržao, nešto popio i pojeo. Kod nas u Dalmaciji ne postoje običaji slavljenja Martinja i krštenja vina, u Zagrebu se oni njeguju i to je to', rekao je Krklec za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!