Oleksij Arestovič

Savjetnik Zelenskog podnio ostavku nakon izjave o raketiranju stambene zgrade u Dnipru: Iskreno se ispričavam žrtvama i rodbini

17.01.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič podnio je ostavku u utorak zbog svoje izjave da je ukrajinska protuzračna obrana srušila ruski projektil koji je pao na stambenu zgradu u Dnipru i usmrtio, prema dosad dostupnim podacima, 41 osobu

Arestovič je ostavku objavio na Facebooku i ispričao se javno te povukao komentar objavljen na Telegramu.

Ukrajinske zračne snage rekle su da je stambeni kompleks u Dnipru pogođen ruskom raketom KH-22 te da Kijev u svom arsenalu nema oružje sposobno srušiti takvu vrstu projektila.

"Iskreno se ispričavam žrtvama i rodbini, stanovnicima Dnipra i svakome tko je duboko pogođen mojim prerano iznesenim pogrešnim tumačenjem ruskog raketiranja stambene zgrade", napisao je Arestovič.

Prema najnovijim podacima najmanje 41 osoba poginula je subotu, a za 30 se još traga pod ruševinama stambene zgrade u Dnipru nakon napada u kojem je ranjeno 75 ljudi uključujući 14 djece.

Kremlj je kao i obično zanijekao da je odgovoran za jedan od najgorih napada na civile od početka rata koji su osudili Ujedinjeni narodi i Europska unija okvalificiravši ga kao "ratni zločin".

  • +28
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ukrinform / BEEM / Beem

Kremlj je ustvrdio da on ne gađa civile niti civilnu infrastrukturu te je krivnju prebacio na ukrajinsku stranu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je riječ o "tragediji" koja bi mogla biti rezultat pucnjave ukrajinske protuzračne obrane.