AMERIKANCI SRETNI

Saudijska Arabija spremna poslati vojsku u Siriju

05.02.2016 u 09:07

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Ash Carter pozdravio je u četvrtak spremnost i ponudu Saudijske Arabije za sudjelovanjem u zajedničkoj akciji protiv islamista u Siriji. 'Ta je vijest dobro došla', rekao je Carter novinarima u zrakoplovnoj vojnoj bazi u Nevadi dodajući da bi angažman i drugih zemalja pridonio učinkovitijoj borbi protiv islamske države i militanata

Dodao je da ga veseli da će o ponudi Saudijske Arabije sljedećeg tjedna u Bruxellesu razgovarati s ministrom obrane te zemlje.

Saudijski dužnosnici izjavili su da bi pomoć pojedinih muslimanskih zemalja u borbi protiv islamista osigurala da se iračko i sirijsko stanovništvo odupru islamističkim vojnim skupinama, naveo je.

Sastanak u Bruxellesu iskoristit ćemo za poticanje široke podrške za ubrzanje borbe protiv islamske države, poručio je Carter. Također je naveo da SAD vrlo pomno promatraju događanja u Libiji u kojoj islamska država pokušava utvrditi svoje uporište u gradu Sirte, koristeći situaciju zbog tamošnjih suprostavljenih političkih snaga koje se bore za prevlast.

'U fokusu su sada političke promjene u Libiji, gdje se očekuje da zaraćane uprave formiraju jedinstvenu vladu', rekao je Carter dodavši da je najvažnije da Libijci stvore zajedništvo i čemu imaju potporu SAD-a.

Saudijska Arabija spremna poslati kopnene postrojbe u Siriju

Saudijska Arabija je spremna pridružiti se svakoj kopnenoj operaciji u Siriji ako to protudžihadistička koalicija odluči, rekao je u četvrtak jedan saudijski general.

'Ako koalicija odluči pokrenuti kopnenu operaciju, mi ćemo joj se pridružiti', rekao je general Ahmed al-Assiri.

Od 2014. Saudijska Arabija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington protiv džihadističke skupine Islamska država (IS), koja je zauzela velika područja u Siriji i Iraku. Ta koalicija, koju sačinjava šezdesetak članica, vodi zračne napade na džihadistička uporišta u te dvije zemlje.

General Assiri je glasnogovornik jedne druge koalicije koju vodi Ryad i koja pomaže jemenskoj vladi u borbi protiv šijitskih pobunjenika Houthija i njihovih saveznika.

Od ožujka 2015. Saudijska Arabija vodi zračne napade protiv pobunjenika, kao i kopnene operacije.

Houthi pobunjenike podržava Iran koji je jedan od glavnih saveznika režima Bashara al-Assada, kojem se Ryad oštro suprostavlja.