napad bez ozlijeđenih

Saudijska Arabija: Dva tankera oštećena u "sabotaži"

13.05.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Dva saudijska naftna tankera značajno su oštećena u "sabotaži" u vodama nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavio je u ponedjeljak saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih, prenose agencije.

Dva su plovila bila na putu za luku Ras Tanura gdje su trebali pokupiti naftu u nedjelju ujutro kada su bili napadnuti nedaleko od obale emirata Fujairah, poručio je ministar al-Falih priopćenjem koje prenosi službena saudijska novinska agencija.

Nafta je trebala biti dostavljena američkim kupcima kompanije Saudi Aramco, naglasio je ministar, dodajući da u napadu nije bilo ozlijeđenih ili curenja nafte.

Al-Falih je naglasio kako je napad za cilj imao potkopati sigurnost naftnih dostava kupcima u svijetu, stoji u priopćenju.

Ministar nije rekao na koji način je izvršena sabotaža ili tko je odgovoran.

U nedjelju je saudijski ministar vanjskih poslova rekao kako su četiri komercijalna broda raznih nacionalnosti ciljana u incidentu nedaleko obale emirata Fujairah te da događaj istražuju međunarodne agencije.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je incident "zabrinjavajućim i strašnim" te pozvalo na provođenje istrage.

Izvješća dolaze u vrijeme rastućih tenzija u toj regiji između Irana i Sjedinjenih Država.

Prošlog tjedna, SAD je najavio raspoređivanje nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok, u potezu koji je Washington opisao kao jasnu poruku Iranu.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, gdje je cijena na tržištima skočila na skoro 71 dolar.

Emirati su također naglasili kako je nakon incidenta stanje u Fujairahu normalno.

Emirat Fujairah je najveće svjetsko čvorište za naftu, koje leži na Hormuškom tjesnacu, ključnom prolazu za plovila koja trguju naftom.

Saudijska Arabija i regionalni saveznik UAE podržavaju američke sankcije Iranu.

"Međunarodna zajednica ima zajedničku obavezu zaštite sigurnosti morskih ruta i sigurnosti naftnih tankera, kako bi se ublažili negativni efekti na tržište fosilnim gorivima i uklonila opasnost za svjetsko gospodarstvo", rekao je al-Falih.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, kako su ga citirali iranski državni mediji, rekao je kako je incident imao "negativan utjecaj na sigurnost morskog prijevoza" te je pozvao susjedne zemlje na "oprez protiv destabilizirajućih urota stranih agenata".

Američka administracija poručila je kako ne može potvrditi napade te je pozvala na oprez. "Točan način napada ili sabotaže je nepoznat", stoji u priopćenju.

Administracija je ranije ovog mjeseca pozvala na oprez plovila koja putuju Bliskim istokom, rekavši da bi mogli biti meta iranskim napadima protiv američkih interesa.

Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je Iranu nove sankcije ovog mjeseca, obustavljajući i izvoz nafte određenim zemljama, kazajući pritom da žele da iranski izvoz nafte bude u potpunosti obustavljen.

Iran je rekao kako takav potez neće dopustiti.