IZNAD 73 DOLARA

Najava državnog udara u Venezueli i saudijska poruka podigle cijene nafte

30.04.2019 u 16:52

Bionic
Reading

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara nakon što je čelnik venezuelanske oporbe pozvao vojsku da podupre svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura a Saudijska Arabija priopćila da bi koordinirano smanjenje opskrbe moglo biti produljeno do kraja godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,17 dolara višoj cijeni, od 64,63 dolara.

Stanje u Venezueli zaoštrilo se nakon što je čelnik oporbe Juan Guaido najavio posljednju fazu državnog udara, pozivajući vojsku da mu se pridruži. Vlada je odmah odbacila bilo kakvu mogućnost vojne pobune.

Izvoz nafte iz te srednjoameričke zemlje već je znatno ograničen američkim sankcijama i ekonomskom krizom.

Dodatnu potporu cijenama pružila je danas izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha za rusku novinsku agenciju RIA da bi koordinirano smanjenje proizvodnje koje provodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača mogla biti produljeno do kraja godine.

Prema važećem sporazumu opskrba se trebala smanjivati za 1,2 milijuna barela dnevno do kraja lipnja.

Saudijska poruka signalizira otklanjanje poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa OPEC-u da se proizvodnja poveća kako bi se nadoknadio smanjeni izvoz iz Irana i spustile cijene.

Iranski je izvoz smanjen zbog američkih sankcija koje su postrožene ukidanjem izuzeća za velike kupce iranske nafte.

'Falihova je izjava i bez Venezuele podigla cijene nafte', konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Matt Stanley, broker u tvrtki Starfuels u Dubaiju, ocijenio je da su cijene nafte u ovoj godini porasle zbog 'gušenja' opskrbe, a ne zbog snažne potražnje.

Smanjenje opskrbe obuhvaća i rusku naftu, zbog zagađenja koje je primoralo pojedine potrošače u Europi da obustave uvoz iz Rusije putem naftovoda Družba.

Bjelorusija je u utorak priopćila da će biti potrebni mjeseci rada da se osiguraju uvjeti za čistu isporuku nafte.

Družbom se isporučuje do milijun barela dnevno, što odgovara jedan posto globalne potražnje za sirovom naftom.

Američki se izvoz pak i dalje povećava i početkom godine prvi je puta premašio tri milijuna barela dnevno. Oslonac mu je povećanje proizvodnje u prošloj godini za dva milijuna barela dnevno, na rekordnih više od 12 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,07 dolara, što znači da je pala 1,31 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.