DVOSTRUKI STANDARDI

Saudijci odbili mjesto u Vijeću sigurnosti

18.10.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Saudijska Arabija odbila je preuzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, uz objašnjenje da to tijelo zbog 'dvostrukih standarda' nije u stanju zaustaviti konflikte i ratove, javlja Reuters. 'Kraljevina smatra da metoda, radni mehanizam i dvostruki standardi u Vijeću sigurnosti onemogućavaju ovom tijelu preuzeti odgovornost za mir u svijetu', priopćilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je državna agencija SPA

U priopćenju se dalje navodi da Saudijska Arabija ne može preuzeti svoje mjesto dok se ne provedu reforme, ali nije precizirano na kakve se promjene misli. Vijeće sigurnosti UN-a podijeljeno je oko rješavanja krize u Siriji. Zapadne sile zalažu se za oštrije sankcije protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, a Rusija je do sada vetom sprječavala usvajanje takvih rezolucija.

Saudijska Arabija podržava pobunjenike u sirijskom konfliktu. Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, a ostale se rotiraju. U četvrtak je glasovanjem određeno da Saudijska Arabija, Čad, Čile, Litva i Nigerija u Vijeću sigurnosti zamijene Azerbajdžan, Gvatemalu, Maroko, Pakistan i Togo.