UPORIŠTA AL KAIDE

Saudijci demantiraju zrakoplovne napade u Jemenu

05.01.2013 u 19:40

Bionic
Reading

Zrakoplovstvo Saudijske Arabije ne napada uporišta A-Kaide u Jemenu, rekao je u subotu saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal demantirajući pisanje britanskog tiska.

Londonski Times u petak je, pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor iz SAD-a, napisao da su neki od napada bespilotnim letjelicama na ciljeve Al-Kaide u Jemenu u stvari djelo saudijskih borbenih zrakoplova.

Bilo kakav dokaz o saudijskom miješanju u unutrašnje stvari Jemena narušio bi odnose s vladom u Saani i s plemenskim vođama. SAD i Saudijska Arabija strahuju da mi nemir u susjednom Jemenu omogućio Al-Kaidi da iskoristi tu zemlju kao odskočnu dasku za napade na energetske ciljeve u Saudijskoj Arabiji i na pomorske putove kojima se izvozi nafta.

Američke bespilotne letjelice izvode napade na položaje i uporišta terorista u Jemenu. Posljednji put saudijsko zrakoplovstvo borbeno je djelovalo krajem 2009. godine protiv pobunjenih Hutija koji su upadali preko granice s Jemenom i napadali ciljeve na saudijskom teritoriju.