fiktivna putovanja

[VIDEO] Saucha otkrio detalje afere 'dnevnice' pa zavapio: Želim svoj život nazad

08.03.2017 u 08:57

Tomislav Saucha dao izjavu o proširenju istrage u aferi Dnevnice

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Tomislav Saucha, bivši šef kabineta Zorana Milanovića i aktualni nezavisni saborski zastupnik kojeg se tereti da je u aferi 'dnevnice' izvukao putem fiktivnih naloga 540 tisuća kuna i 1.360 eura, nakon novih saznanja vezano uz putne naloge obratio se javnosti

Saucha je pred novinarima u Saboru objasnio kako je došao do novih saznanja u aferi 'dnevnice'. Kazao je kako je u spisu vidio dokument, odnosno popis putovanja u 2016., ali da je na tom popisu vidio neka imena za koja ga je iznenadilo da su nekamo putovala.

Naveo je kako je u petak dvije osobe s tog popisa upitao jesu li putovale na ta mjesta. Nakon što je dobio potvrdu da nisu putovale, odmah je odlučio otići na USKOK. 'Oprostite ako sam paranoičan, ali htio sam što prije obavijestiti USKOK jer ne znam tko je sve uključen u ovu priču. Ja nisam', rekao je Saucha. Kazao je kako nije želio da svi ti dokumenti nestanu do ponedjeljka kada je podnio prijavu u USKOK-u.

Progovorio je i o press-konferenciji premijera Andreja Plenkovića kazavši kako mu je u ovom trenutku nebitno tko će na ovome poentirati.

'Tko god si želi pripisati zasluge za ovo, slobodno neka to napravi. Vjerujem da je internu istragu premijer proveo i ne vidim ništa loše u tome što je sazvao konferenciju i da obavijestio javnost o tome što se dogodilo. To što je glavni istražitelj bio s njim ne bih komentirao', rekao je Saucha.

Upitan je li mu neobično to što ovu istragu nije odradio DORH, Saucha je kazao da mu je neobično. 'USKOK-u je to bilo u njihovim papirima mjesec dana. I potom dolazi glavni državni odvjetnik s premijerom i kaže hvala vam za te podatke. Time je priznao da USKOK o tome nije znao ništa. Je li na novinarima da rade posao istražitelja? Nalaz revizije je bio u javnosti pet mjeseci i nikome ništa dok novinari to nisu prokljuvili', kazao je Saucha.

Na pitanje ostaje li i dalje pri tome da će biti njegova riječ protiv riječi onih koji ga terete, Saucha je dodao:  'Ja sam tu još uvijek u svojstvu okrivljenika. Ne mogu narediti DORH-u što da radi, bitni su dokazi, dokaza ima dovoljno. Za mene ova priča nije gotova, ne želim raditi pritisak ni na koga, neka se istraga provede i neka ja budem pod istragom koliko god je potrebno da se dođe do istine, a onda će se odlučiti hoće li se podignuti optužnica Ne mogu ništa zahtijevati i moliti, mogu se samo nadati.'

'Neću se naslađivati ni s čijom nesrećom, tko god da je to napravio. To što sam ja u roku od ponedjeljka do petka u lisicama, ne znači da to želim nekome drugome, pa ni gospodinu Zeliću niti gospodinu Božinoviću. Duboko vjerujem da oni za to nisu znali, kao što nisam znao ni ja', kazao je Saucha.

Smatra li da je njegova bivša tajnica Sandra Zeljko odgovorna za sve to, upitali su novinari. 'Ja da to govorim u ovom trenutku bilo bi neumjesno, neprimjerene, pogrešno. Na to neću dati odgovor', rekao je Saucha.

'Želim nazad svoj život, ljudski, osobno i skrušeno. Želim nazad svoj život, želim se vratiti normalnim aktivnostima, želim se normalno vratiti raditi u Sabor. Želim normalno hodati po gradu a da mi nitko ne dobacuje 'lopove, jazavče'. Želim hodati po gradu podignute glave', kazao je Saucha.

Kazao je da ne namjerava tužiti državu ako se pokaže da nije kriv. 'Ne, ja sam saborski zastupnik. Država mi je na prvom mjestu. Znam da sam nevin, ali institucije će odraditi svoj posao. Kada bi svaka osoba koja je prošla ovakvo što tužila, onda ljudi koji to rade bili bi ukočeni pod prijetnjom da mogu biti tuženi. Volio bih samo da su malo bili temeljitiji prvi put', rekao je Saucha.

Podsjetimo, nakon što je završio u Remetincu Saucha je po izlasku pokrenuo svoju istragu u kojoj je došao do saznanja o dokumentu pomoću kojeg je zaključio da je isplata fiktivnih dnevnica nastavljena i nakon što je on napustio Banske dvore. Na osnovi razgovora s dvoje ljudi, za koje je pretpostavio da nisu putovali, a našli su se na popisu onih kojima su isplaćene dnevnice, zaključio je da je afera nastavljena i u mandatu Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Zbog toga je protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu.

U međuvremenu je Plenković s Dinkom Cvitanom, glavnim državnim odvjetnikom, održao konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da se novac izvlačio i u vrijeme nakon Milanovićeva mandata. O kojoj je svoti riječ, za sada nije poznato.

Saucha je pak u svom jedinom medijskom istupu po izlasku iz Remetinca, u razgovoru na Nacional, opisao kako je utvrdio da su se dnevnice isplaćivane i po njegovu napuštanju Banskih dvora, ali i dodao da to nije bio njegov posao već posao DORH-a.

Jučer je pak Sandra Zeljko, krunska svjedokinja DORH-a u ovoj aferi i administrativna tajnica u četiri Vlade premještena na radno mjesto izvan Banskih dvora.