GLASOVI IZ VLADE

Saša Perković prva žrtva Lexa Perković?

11.09.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Kako se objektivno steže obruč oko Josipa Perkovića, premijer Milanović je rekao da će ga sigurno procesuirati ili u Hrvatskoj ili u Njemačkoj, sve je nezgodnija činjenica da je sin bivšeg dužnosnika Službe državne sigurnosti blizak suradnik predsjednika Republike Ive Josipovića

O tome se, čini se, sve više raspravlja i u Vladi, pa izvor blizak Banskim dvorima otkriva za Novi list da bi bilo najbolje bilo kad bi Josipović razriješio Sašu Perkovića.

'Kad se izmijeni Ustav i ukine zastara, moći će se pokrenuti istraga protiv Josipa Perkovića. Budući da njegov sin kao predsjednikov savjetnik po prirodi stvari raspolaže brojnim informacijama, Saša Perković mogao bi se naći u sukobu interesa. To bi postao veliki problem, pa već sada treba razmišljati o tome da ga se razriješi savjetničke dužnosti', smatra izvor Novog lista iz Vlade.

Beč može, Zagreb ne može

Kada je Austrija 2011. godine odbila izručiti bivšeg KGB-ovca Litvi, Viviane Reding tada nije spominjala zaštitu komunističkih zločinaca, već je poručila nezadovoljnim Litavcima kako Austrija nije morala provesti uhidbeni nalog jer Austrija provodi uhidbene naloge samo za djela nakon 2002.

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding jučer je poručila da više nema namjeru kao dosad dopisivati se s hrvatskom Vladom. Prema saznanjima dopisnika HTV-a Željka Korpara, Reding je kuvertirala moguće sankcije, ako se hitno ne promijeni Zakon o pravosudnoj suradnji s EU, te ih šalje u Hrvatsku.
Ako se Milanović ogluši na najnovija upozorenja iz Europske komisije i ne promijeni zakon koji je ograničio izručenja hrvatskih državljana, Reding najavljuje da bi za koji tjedan mogla sa slučajem Hrvatska izaći pred cijelu Komisiju.

Tada bi, prenosi HTV, slijedile konzultacije s članicama EU, a ne dođe li tada do preokreta, Komisija bi predložila aktiviranje članka 39 pristupnog ugovora. Moguće sankcije iz te odredbe odnose se na područje pravosuđa i unutarnjih poslova, što znači da ne bi bili ukinuti strukturni i poljoprivredni fondovi, ali bi bio usporen put za ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u ekskluzivnom intervjuu za RTL osvrnuo se i na izjavu povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding koja je rekla kako po pitanju tzv. Lex Perkovića hrvatska Vlada radi na štetu državi.

'Vruće pitanje za mene je, ako govorimo o unutarnjoj politici, jedino situacija u Vukovaru, ovo ne zanima nikoga. Zanima neke ljude u Komisiji i nikoga u inozemstvu. Neću to niti komentirati. Europska unija se doživljava kao čuvar ugovora. Čuvar je čuvar, a tumač je tumač. A tumač je sud. Komisija definitivno nije čuvar hrvatskog ugleda. Mi se ničim ne kockamo i radimo svoj posao pošteno i usklađujemo se puno brže nego neke članice EU. Zakon ćemo uputiti u proceduru prvih dana jesenskog zasjedanja, a stupit će na snagu 15. srpnja iduće godine. Opet se želim vratiti na primarni motiv ovog roka da se primjenjuje od 2002. godine što primjenjuje 17 država u Europi. To je zato da se ne bi dogodili postupci pred sudovima trećih država za kaznena djela iz vremena Domovinskog rata. I ponavljat ću to sto puta dok ljudima ne sjedne. U 10 mjeseci moramo ispitati slučaj i podići ili ne podići optužnicu. Sud odlučuje', poručio je Milanović u intervjuu za RTL.

'Dali smo rok i njega ćemo se držati, a taj rok je puno brži nego su to imale neke države. U tom razdoblju možemo ukinuti zastaru. Sad možemo razgovarati za politički motivirana ubojstva ili sva teška ubojstva. Za to je potrebno promijeniti Ustav. I tu imamo 10 mjeseci za postupke u Hrvatskoj koji se mogu pokrenuti, i ne moraju. Ali želim vidjeti hrvatska tijela da rade svoj posao. Ako to ne uspije, nakon toga meni se čini da nema druge nego izručenje', kazao je premijer.