sukob u hnd-U

Saša Leković: Ne daju li Romac i Lukić ostavku, dat ću je ja

09.05.2018 u 08:17

Bionic
Reading

Nakon što su Denis Romac i Slavica Lukić, potpredsjednici Izvršnog odbora HND-a u priopćenju zažalili što odluku o ovogodišnjoj dodjeli nagrade za TV novinarski prilog ne mogu povući, reagirao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Strasti oko ovogodišnje dodjele novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva ne smiruju se. Nakon što je nekoliko novinara i urednika najavilo kako će svoje nagrade vratiti jer je ove godine nagrađena novinarka Nove TV Ivana Petrović, cijeli slučaj dobio je novi moment u priopćenju predsjednika HND-a Saše Lekovića.

On naime isitče kako je 'Izvršni odbor HND-a većinom glasova izglasao i objavio priopćenje koje su potpisali potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić i kojim praktično Izvršni odbor kritizira odluku Ocjenjivačkog suda HND-a da nagradu za TV novinarski prilog u 2017. godini dodjeli Ivani Petrović s Nove TV i ispričava se što tu odluku ne može ukinuti'

Njegovo pripćenje prenosimo u cijelosti:

Smatram da je to neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog suda. Posljedično je nanesena nepopravljiva šteta HND-u poništavanjem nekih od temeljnih principa na kojima HND u tri godine moga predsjedničkog mandata gradi vjerodostojnost. Jedan od tih principa jest dosljednost.

Nedosljedno je držati se vlastitih pravila i odluka samo dok ti rezultat takvog ponašanja odgovara, a kršiti ih kada ti iz bilo kojeg razloga rezultat stvara neugodnost. Također je nedosljedno i neprofesionalno reagirati ne u skladu s usvojenim pravilima nego u zavisnosti od toga kakvi su pritisci na tebe i od koga dolaze.

To priopćenje ujedno je suprotno mojoj izjavi danoj novinarima u svojstvu legitimnog predstavnika HND-a kako bi bilo krajnje neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a komentira odluke o nagradama što ih je donio Ocjenjivački sud. U ovom priopćenju upravo to se jasno čini unatoč nevještom pokušaju da se namjera sakrije.

Na taj način natpolovična većina članova Izvršnog odbora iskazala mi je nepovjerenje uključujući i oboje potpredsjednika. Stoga ne mogu dalje obavljati dužnost predsjednika HND-a dok su i sadašnji potpredsjednici u Izvršnom odboru.

Izjavio sam također da svatko drugi ima pravo komentirati odluke o nagradama, pa i onu da se jedna od nagrada dodjeli Ivani Petrović, kao i demonstrirati svoje eventualno nezadovoljstvo na način koji smatra primjerenim.

To se dakako odnosi i na nekolicinu novinara koji su najavili vraćanje HND-ovih nagrada što su ih dobili ranijih godina. Međutim ta njihova najava u nekim medijima i u dijelu komentara na društvenim mrežama izazvala je proizvodnju moralne panike pomiješane s histerijom, licemjerstvom, emocionalnim ucjenama i samoreklamerstvom, a sve pod krinkom navodne brige za profesionalne kriterije i dobrobit HND-a. Samoproglašene moralne vertikale postali su čak i neki šampioni neprofesionalizma i beščašća.

Nažalost, tome je pritisku podlegla i točno natpolovična većina Izvršnog odbora HND-a pridružujući se na taj način, makar i nenamjerno, onima čiji postupci proizvode rezultat suprotan od onoga za što se navodno zalažu. Tako su u samo nekoliko dana ljudi koji bi trebali braniti interese novinarske udruge i profesije te koji tvrde da to i čine zapravo uspjeli napraviti neusporedivo više štete HND-u od svih onih koji ga orkestrirano i dugotrajno podmeću i napadaju ga.

Zbog svega toga ukoliko potpredsjednici HND-a ne daju ostavku dat ću je ja. S obzirom na to da su u HND-u tijeku mnogi važni procesi uključujući organizacijske promjene i nekoliko velikih projekata ne želim da moja ostavka dodatno našteti HND-u.

Kako bi se to izbjeglo radit ću posao predsjednika do roka koji odredi nadležno tijelo HND-a sukladno Statutu, a za koji smatra da je potreban kako bi se osiguralo što bezbolnija primopredaja predsjedničke dužnosti.