NERED U FRANCUSKOJ

Sarkozy pokušava zaustaviti štrajkove

25.10.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Vlada francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pozvala je u ponedjeljak na prekid štrajkova i prosvjeda protiv mirovinske reforme i ocijenila da je time francusko gospodarstvo već oštećeno za najmanje 1,6 milijarda eura

Iako tekst zakona o mirovinskoj reformi, kojim se najniža dobna granica za umirovljenje pomiče sa 60 na 62 godine, treba u srijedu biti konačno prihvaćen u parlamentu, sindikati najavljuju nove akcije ovaj tjedan kao i nastavak pritiska na energetski sektor.

Francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde u ponedjeljak je rekla da štrajk protiv nepopularne reforme stoji svakog dana između 200 i 400 milijuna eura.

Pozivajući se na podatke ministarstva gospodarstva dnevni list Le Figaro piše da ukupan trošak za osam dana štrajka i prosvjeda protiv reforme iznosi između '1,6 milijardi i 3,2 milijarde eura'.

Ministrica je opet pozvala 'na odgovornost' da bi se 'što je prije moguće mogla uspostaviti redovita aktivnost', no u ponedjeljak još uvijek 12 rafinerija nije radilo te i dalje prijeti nestašica goriva.

Nicolas Sarkozy, kojemu je ovo najteža kriza otkako je 2007. izabran za predsjednika, ponavlja da neće odustati od reforme koju predstavlja kao simbol njegove sposobnosti da promijeni Francusku.

Sindikati su jednako uporni te tvrde da će 'ići do kraja' i najavljuju nove akcije u četvrtak, zatim 6. studenoga kao i studentske prosvjede od utorka.