PORUKA IZ DAVOSA

Šarec: Odlazak Erjavca iz vlade neće promijeniti odnose s Hrvatskom

21.01.2020 u 22:58

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec u utorak je u razgovoru za Slovensku televiziju opovrgnuo mogućnost promjene u stajalištima Slovenije glede arbitražnog spora s Hrvatskom nakon odlaska iz vlade ministra obrane Karla Erjavca

U ekskluzivnom razgovoru za nacionalnu televiziju iz Davosa, gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, a na pitanje da komentira ocjene dijela hrvatskih medija kako bi se otvorena pitanja između dviju država mogla lakše rješavati nakon odlaska Erjavca, koji je bio jedan od aktera arbitražne afere, Šarec je kazao da u tom pogledu ne očekuje nikakve promjene.

"Mislim da je naša vanjska politika u tom pogledu, što se tiče vlade, sasvim usklađena. Odlazak jednog ministra u tom smislu ne može donijeti promjene niti ih očekujem", kazao je Šarec. Dodao je da su te medijske ocjene slične optimističkim očekivanjima kakva su se u Sloveniji u nekim novinskim komentarima pojavljivala nakon izjava novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da su Slovenija i Hrvatska prirodne saveznice i da će poboljšanje sada loših bilateralnih odnosa biti jedan od njegovih prioriteta.

Što se tiče stanja u svojoj manjinskoj vladi, odnosno vladajućoj koaliciji pet stranaka, nakon što je Erjavec na izbornom kongresu svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) izgubio mjesto predsjednika te najavio da će premijeru dati ostavku na ministarski položaj i povući se iz političkog života, Šarec je kazao da se Erjavec izjavama nakon poraza na kongresu stranke ponio "džentlmenski".

Također je rekao da će nakon povratka iz Davosa razgovarati s Erjavcem, koji mu tek treba formalno dati ostavku, kako bi razmotrio situaciju.

"Dok je Erjavec još na ministarskoj dužnosti, mislim da se prema njemu i mi moramo odnositi džentlmenski i ne iznositi imena njegovih mogućih nasljednika", kazao je Šarec.

Potvrdio je da stranka DESUS, koju je vodio Erjavec, a po novom je njena predsjednica ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, mora tek ponuditi ime kandidata za novog ministra ili ministricu obrane te da bi moglo biti problema s dobivanjem potrebne većine u parlamentu budući da formalno za to koaliciji nedostaje nekoliko glasova. Nije u potpunosti isključio ni mogućnost da na tri mjeseca, odnosno dok se ne nađe pravi kandidat, sam preuzme taj resor na kraće razdoblje.