PRIJETI HUMANITARNA KATASTROFA

Sarajevo ostalo bez plina i grijanja

07.01.2009 u 08:04

Bionic
Reading

Dok temperature bilježe najniže vrijednosti posljednjih godina, plina za etažno i centralno grijanje nestalo je u Sarajevu, čiji stanovnici se nadaju da se neće ponoviti hladni ratni dani

Rusija i Ukrajina su u utorak poslijepodne u potpunosti obustavile isporuku plina za BiH, za vrijeme jedne od najhladnijih zima posljednjih godina. Situacija bi se za nekoliko dana mogla pretvoriti u humanitarnu katastrofu, prije svega u Sarajevu, koje se boji reprize hladnih ratnih mjeseci.

Dotok plina za individualne potrošače u glavnom gradu je u večernjim satima u potpunosti obustavljen i neka domaćinstva su već prešla na alternativne izvore topline, električne peći i čvrsta goriva.

Federalna televizija je prikazala duge redove Sarajlija u tržnim centrima, kamo su pohrlili kupiti električne grijalice i peći na čvrsta goriva. Jedan od kupaca koji je uzalud čekao u dugom redu je Eldin Benko, koji ima malo dijete. Kaže da je ostao bez plina u 17 sati, ali nije uspio kupiti grijalicu u jednom tržnom centru. 'Nadam se da ću djetetu osigurati topao stan večeras', kazao je za Radio Sarajevo Benko.

Stanovi koji imaju centralno grijanje mogu računati na tople radijatore još najviše sedam dana, jer Toplane Sarajevo imaju rezerve mazuta i lož ulja za još toliko dana.

'Ne daj mi Bože da se ponovi 1992. ili 1993. godina', rekla je za Radio Sarajevo jedna Sarajka koja je iskusila neke od najgorih i najhladnijih mjeseci za vrijeme opsade glavnog grada.

Iz Elektroprivrede BiH priopćili su da raspolažu dovoljnim zalihama električne energije. BH-Gas priopćio je da je u utorak u 15.30 sati od mađarskog transportera F6SZ LTD dobio obavijest da su Ukrajina i Rusija smanjile isporuke prirodnog plina prema Bosni i Hercegovini za 100 posto u odnosu na ugovorene količine tog energenta.

'Ovim smanjenjem dotoka prirodnog plina situacija se u potpunosti zakomplicirala i ugrozila sve potrošače na plinskom sustavu Bosne i Hercegovine. O daljnjem razvoju situacije javnost će biti blagovremeno izvještavana', priopćili su je iz BH-Gasa u utorak u popodnevnim satima.

Nakon prekida isporuke, pojačane su dodatne sigurnosne mjere, a na sve potrošače apeliramo da po nestanku plina u svojim trošilima OBAVEZNO zatvore dovodne ventile koji se nalaze ispred trošila, javili su iz Sarajevogasa.

Suda Zeljković, direktor Toplana Sarajevo, rekao je da kotlovnice imaju zalihe mazuta i lož ulja, na koje su prešle nakon smanjenja isporuka plina za 25 posto, dovoljne za četiri do sedam dana.
'Krovne kotlovnice, koje se napajaju samo plinom, prestat će raditi tijekom noći', rekao je Zeljković, 'što će dovesti do potpunog prekida grijanja u oko 5.000 stanova.'