RTL KOCKICA

Sapunice na kanalu za djecu? Nadležni kažu - može

22.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

TV novele, odnosno sapunice, odavno su okupirale prime time na domaćim televizijama. Meksičke, turske, španjolske, brazilske ili pak domaće proizvodnje, nije bitno, važno je da ima slomljenih srca, pokvarenih likova, vanbračne djece, obitelji u raspadu i po mogućnosti nešto seksa i droge - i gledanost je zagarantirana. I nije problem što toga ima, već što, prema posljednjem istraživanju koje su početkom godine proveli UNICEF i Agencija za elektroničke medije (AEM), čak 15 posto djece gleda sapunice. A kad se takav program vrti i na jedinom domaćem specijaliziranom kanalu za djecu i mlade-RTL Kockici, zapitate se je li to u redu

Agenciji za elektroničke medije (AEM) kažu da 'RTL Hrvatska ispunjava zakonske uvjete i koncesijske obveze u programu specijaliziranog kanala RTL Kockica'.

Dodaju da su posljednji nadzor nad njihovim programom obavili za razdoblje od 25. do 31. svibnja 2015. godine i da nepravilnosti gotovo da nije bilo.

'Glavna kategorija, obrazovni i program za djecu i mlade, prema koncesiji treba činiti 73,4 posto ukupnog programa. U analiziranom razdoblju ovi sadržaji bili su zastupljeni u udjelu od 71,27 posto. Analiza je također pokazala da su u programu zastupljeni i kulturni i dokumentarni sadržaji, pri čemu je dokumentarnih u analiziranom razdoblju bilo za oko 4,3 posto više od udjela predviđenog koncesijom.

Ukupno odstupanje u programskoj osnovi bilo je manje od 10 posto (toliko je Zakonom o elektroničkim medijima dozvoljeno) – iznosilo je 8,7 posto. Nakladnik se, prema koncesiji, obvezao na 10 posto sadržaja vlastite proizvodnje, a u analiziranom je tjednu izmjereno 9,29 posto, što je zanemarivo manje od potrebnog udjela. Pritom valja imati na umu da je riječ o specijaliziranom kanalu za koji, prema odredbama Zakona o elektroničkim medijima, ne postoji obveza emitiranja minimalnog udjela vlastite proizvodnje', stoji u odgovoru koji je tportal dobio od Agencije, kojom upravlja Vijeće na čijem je čelu Mirjana Rakić.

Upitani znači li to da se sapunice onda mogu emitirati bez problema, u AEM-u odgovaraju pozitivno, uz dodatak da preduvjet za to mora biti da 70 posto sheme čine istovrsni programi. Također dodaju da zakonom nije propisano određeno vrijeme kad bi se one, ili bilo što drugo, mogle emitirati. Zasad, valja naglasiti, sapunice na Kockici idu u večernjem terminu iza 21 sat, kada bi većina djece ipak trebala biti na spavanju.

Iako je sa zakonske strane sve čisto, Sanja Sarnavka iz Kuće za ljudska prava drži da sapunicama nikako nije mjesto na specijaliziranom kanalu za djecu i mlade.

'Mislim da sapunice nemaju što tamo tražiti, ali osobno sam se u nekoliko navrata uvjerila da AEM vrlo slobodno gleda na emitiranje pojedinih sadržaja. Njima je važno da su pokriveni crno na bijelo. Čudi me da dopuštaju takve sadržaje na kanalu za djecu, a istovremeno ide njihova kampanja koja upozorava da pazimo što će djeca gledati. Sve u konačnici svaljuju na roditelje na kojima i je najveća odgovornost, ali ni roditelji ne mogu sve', zaključila je Sarnavka.

RTL Kockica prošle godine bila je nominirana, nakon samo godinu dana postojanja, za televizijsku Eutelsat nagradu u kategoriji dječjeg kanala.