KOSOR O PISMU

'Sanja Bilač pismo nije napisala sama'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.03.2012 13:17
  • Objavljeno 06.03.2012 u 10:54
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako je za vrijeme predizborne kampanje i tijekom izbora uglavnom šutjela o HDZ-ovoj koaliciji sa Željkom Kerumom, splitska HDZ-ovka i članica Gradskog vijeća Sanja Bilač konačno je progovorila te od predsjednice stranke Jadranke Kosor zatražila neopozivu ostavku na tu funkciju. Ubrzo je stigao i odgovor šefice HDZ-a Kosor

Neopozivu ostavku Jadranke Kosor na mjesto predsjednice stranke Bilač je zatražila u otvorenom pismu koje je napisala, kako je kazala, jer je zabrinuta stanjem do kojeg je aktualna šefica dovela stranku. Pismo Sanje Bilač prenosimo u cijelosti.

'Iako izabrani aklamacijom, članstvo vam je dalo priliku za vodstvo. Kad ste izgubili izbore, očekivala sam obraćanje članstvu, priznanje izgubljenih izbora, zahvalnost zbog povjerenja, stavljanje mandata na raspolaganje te naposljetku i analizu izbornih rezultata. Ništa od toga niste napravili. Osim iskazivanja nepoštivanja članstva, lošim strateškim odlukama ugrozili ste budućnost stranke. Pitam Vas zašto niste na vrijeme okupili relevantnu koaliciju koja se mogla ozbiljno i odgovorno suprotstaviti koaliciji lijevog predznaka? Vaše rješenje u IX. i X. izbornoj jedinici bio je čovjek koji je priznao ratno profiterstvo. Takav politički autizam implicirao je ogromno razočarenje i osipanje biračkog tijela sklonog HDZ-u. Tu ste koaliciju dogovorili bez suglasnosti članstva i bez odluke predsjedništva. Samo je jedan zaključak: niste dorasli biti predsjednica HDZ-a, jer ne razumijete ili ne znate kako se vodi politika što Vas ne abolira od odgovornosti.

Posljednji događaji koji se odvijaju tijekom unutarstranačkih izbora, kao što su masovna učlanjenja novih članova, smjene ogranaka po Hrvatskoj (Osijek, Valpovo…), jednostrano nadziranje izbornih rezultata, nelegalno smjenjivanje članova stranke (nacionalni odbor), brisanje članova iz stranke, zastrašivanje članstva, nažalost primjereniji su sistemima za koje sam mislila da smo zauvijek ostavili iza sebe. Paradoksalno je da ovakvu politiku vodi osoba koja sebe predstavlja političarkom 21. st., a s druge strane Vaše političko djelovanje karakterizira boljševizam i njegovanje kulta ličnosti.

Kosor: Bilač pismo nije napisala sama

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije pretjerano bila raspoložena za komentiranje pisma splitske HDZ-ovke.

'Ne bih komentirala pismo gospođe ni koga drugoga. Nije ga napisala sama. Zanimljivo kada gospođa Clinton ili gospođa Merkel pošalju potporu meni kao predsjednici HDZ-a onda to ne završi na naslovnici i ne dobije prostor u medijima. I to je jedna činjenica i hrvatska stvarnost', kratko je kazala Kosor.

Poštovana predsjednice, Vaša politika dovela nas je do najlošijeg rezultata u povijesti. Nitko nema pravo stranku podrediti sebi te ju istodobno i žrtvovati. A HDZ postaje ozbiljna žrtva takve politike, jer se ovakvim unutarstranačkim izborima ne otvara perspektiva, budućnost i demokracija stranke. Iako ste članstvu obećavali demokratske izbore po modelu jedan član - jedan glas odustali ste shvaćajući da nemate potporu članstva pa sadašnjim izbornim inženjeringom pokušavate dobiti unutarstranačke izbore ozbiljno ugrožavajući opstojnost stranke. Sadašnji izborni model ugrožava ozbiljne i kvalitetne kandidate, njihovu kandidaturu, a stranci omogućava isključivo nastavak trgovanja i poltronstvo kao konačan rezultat.

Pozivam sve članove predsjedništva da spriječe ovakav nedemokratski sustav izbora. Zato predlažem da se sazove sjednica predsjedništva stranke na kojoj će se poništiti već raspisani nedemokratski izbori i donijeti odluka o izvanrednom saboru stranke na kojem će se promijeniti sadašnji izborni model na model jedan član - jedan glas. Nakon toga treba odmah raspisati demokratske izbore unutar HDZ-a.

Članstvo HDZ-a ne smije više biti samo broj. Svaki član ima pravo i mora preuzeti odgovornost u izboru vodstva stranke. Nedopustivo je zloupotrebljavanje više od 200 000 članova kao alibi za veliku stranku, a samo 2 500 članova bira vrh stranke. Kao članica HDZ-a želim sama izabrati vodstvo koje će predstavljati stranku na temelju programa i vizije te na takav način jamčiti budućnost najvećoj stranci u Hrvatskoj. Osjećam odgovornost i obvezu prema stranci i članstvu te i na ovaj način želim potaknuti pozitivne procese za dobrobit stranke, čemu se od srca nadam',
stoji u otvorenom pismu Sanje Bilač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi