AFERA DNEVNICE

Tajnica Sauchina kabineta od jutros više ne radi u Vladi

07.03.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Sandra Zeljko, krunska svjedokinja DORH-a u 'aferi dnevnice', zbog koje je pod istragom Tomislav Saucha, bivši šef kabineta u vladi Zorana Milanovića, od jutros više ne radi u Banskim dvorima, već je prebačena na drugo radno mjesto

Zeljko, administrativna tajnica u Uredu predsjednika Vlade, kako neslužbeno doznajemo, više ne radi u Banskim dvorima, već je prebačena na drugo radno mjesto u državnoj administraciji.

Podsjetimo, interna istraga koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković otkrila je da je praksa lažiranja putnih naloga i isplata dnevnica nastavljena tijekom 2016., dakle i za mandata Tihomira Oreškovića, ali i njegove vlade.   

Stoga se na sumnjivim putnim nalozima nalaze i potpisi aktualnog šefa kabineta premijera Davora Božinovića.

Zeljko je radila kao tajnica za četiri administracije - u vladi Jadranke Kosor, Zorana Milanovića (u to vrijeme bila je tajnica Tomislava Sauche, šefa Ureda predsjednika Vlade) i Tihomira Oreškovića, a do jutros je radila na mjestu administrativne tajnice u Uredu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kako doznajemo iz Banskih dvora, zasad je Zeljko jedina koja je zbog 'afere dnevnice' udaljena iz zgrade Vlade.

Plenković je nakon pokretanje istrage protiv Sauche dvojici svojih suradnika naložio da u diskreciji provedu internu istragu kako bi vidjeli je li u tu aferu upetljan netko iz Vladinih službi. A u trenutku u kojem se došlo do indicija da se sumnjiva praksa nastavila i nakon Milanovićeve vlade o svemu je obaviješten DORH.

Zbog ove afere u Vladi će uskoro biti promijenjen sustav odobravanja putnih naloga i isplata dnevnica. Novac za dnevnice više se neće isplaćivati u gotovini, nego preko bankovnog računa.

Podsjetimo, zbog isplata 117 dnevnica u visini od 540 tisuća kuna i 1360 eura za nepostojeća putovanja trojici savjetnika (Slavku Goldsteinu, Nevenu Budaku i Siniši Petroviću) bivšeg premijera Milanovića Saucha je uhićen i pritvoren 10. veljače, nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Poslije izlaska iz Remetinca Saucha je pokrenuo vlastitu istragu i došao u posjed dokumenta pomoću kojeg je zaključio da je isplata fiktivnih dnevnica nastavljena i nakon što je on napustio Banske dvore.

Na osnovi razgovora s dvoje ljudi, za koje je pretpostavio da nisu putovali, a našli su se na popisu onih kojima su isplaćene dnevnice, zaključio je da je afera nastavljena i u mandatu Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Zbog toga je protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu.

U međuvremenu je Plenković s Dinkom Cvitanom, glavnim državnim odvjetnikom, održao konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da se novac izvlačio i  u vrijeme nakon Milanovićeva mandata. O kojoj svoti je riječ, za sada nije poznato.