VJERAN DO KRAJA

Sanaderov prijatelj Rošin: Ne podnosim lupeže, ali...

11.03.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Splitski arhitekt Jerko Rošin u javnosti glasi za jednog od rijetkih prijatelja Ive Sanadera koji ga se nisu odrekli: i nakon nepravomoćne presude u slučaju Fimi media Rošin ostaje Sanaderov prijatelj

'Ostajem dosljedan sebi, ne mogu biti nula od čovjeka. Sanader je suđen da bi bio osuđen; valjda se ne bi ni podizala optužnica da se to nije očekivalo. Ali ništa još nije gotovo dok presuda ne bude pravomoćna. Uostalom, i neki drugi bili su krivi pa su naknadno oslobođeni', optimističan je Rošin.

'Pretpostavljam da suci rade po svojoj savjesti. Ali, iskreno, svi u Hrvatskoj očekivali su ovakvu presudu, nitko nije ni mislio da će biti oslobođen osim samog Sanadera. Da, i ja sam očekivao osudu, pa valjda nema nikoga u državi tko nije bio pripremljen za ovakav razvoj događaja. Kamo sreće da je Sanader kriv za sve naše probleme, onda bismo ih se lako riješili', kazao je splitski arhitekt.

'Ne tvrdim ni da je nevin, ni da je kriv. Volio bih da nije kriv i žao mi ga je, njemu je najgore. Žao mi je prijatelja. Ne trpim lupeže i mislim da bi svi morali u zatvor! Ne kažem da je Sanader lupež, ali osudili su ga, a pitanje je jesu li svi lupeži danas u zatvoru', iskreno će Rošin.

Potvrdio je da mu je još davno vraćena jamčevina koju je položio kako bi se u jednoj fazi postupka bivši premijer branio sa slobode.

'Što se tiče imovine, za ono što znam da je Sanader imao - imao je još 1992. i 1993. godine. A gdje je to ostalo za što ga se optužuje? Pojma nemam, da nije u nekom podrumu, džepu, sefu... Vidjet ćemo. Rekao sam da ne podnosim lupeže, ali ne podnosim ni oprost dugova, ni legalizaciju bespravne gradnje. Kako nešto nelegalno odjednom može postati legalno? A korupcija nije samo novac; po latinskom prijevodu to može doslovno biti pokvarenost. A nje imate koliko vam duša hoće, samo što se kod nas progoni jedino šetanje novca, a ne i kompletna korupcija', objašnjava Rošin.

Iz ove perspektive, kaže, zahvalan je bivšoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor što ga je isključila iz stranke jer je svjestan da to nije okruženje za njega. Samu presudu protiv HDZ-a dočekao je sa zanimanjem i pratit će što se u tom slučaju događa.

'Ne znam koje su posljedice, možda predstečajna nagodba? Možda i Sanader ima pravo na predstečajnu nagodbu?' pita se Rošin. HDZ-ovo traženje odštete od samog Sanadera, i to u iznosu od 50 milijuna kuna, potpuno mu je nejasno.

'To mi je nejasno, zašto to traže i koji su to novci? Ako su ukradeni, pa nisu njihovi? Ne znam, to mi je zbilja zbunjujuće...'