USKOK POKREĆE ISTRAGU

Sanaderov iskaz uklonjen s Youtubea!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 01.12.2011 23:02
  • Objavljeno 01.12.2011 u 18:01
Ivo Sanader u Uskoku

Ivo Sanader u Uskoku

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot

Optuženik u slučajevima Hypo i INA-MOL Ivo Sanader dobio je još jedan razlog da traži zaštitu od Županijskog suda u Zagrebu. Naime, dogodilo se za pravosuđe potpuno nezakonito i nevjerojatno djelo - u javnost je iscurila videosnimka Sanaderova iskaza u USKOK-u. Nakon što su snimku objavili mediji, ona je uklonjena s interneta

U videu koji je na nepoznati način još prije četiri dana iscurio u javnost, Ivo Sanader detaljno iznosi svoju obranu u slučaju Fimi Media. Ta je afera još u fazi istrage, odnosno - Ivo Sanader u tom je postupku još osumnjičenik.

Snimka traje 12 minuta i šest sekundi, a u njoj Sanader objašnjava način funkcioniranja Vlade, način na koji je birao suradnike... Ova je snimka stara nekoliko mjeseci, na njoj se vidi da je snimljena točno 21. srpnja ove godine, kada je Sanader davao prvi iskaz pred USKOK-ovim istražiteljima.

Snimku je na Youtubeu objavila osoba pod nadimkom 'RemetinecLIVE', a upitni su motivi objave i vjerodostojnost snimke (ne zna se je li snimka montirana). Podsjetimo, prema novom Zakonu o kaznenom postupku, istraga i svi iskazi koji se tijekom nje daju stroga su tajna. Osoba koja je odgovorna za objavu videa može kazneno odgovarati.

Inače, spis u istrazi za Fimi Mediju vrlo je velik, a u njemu je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i jedna pravna (HDZ). Svi oni imaju pravo na kopiranje svih dokumenata, pa i DVD snimaka iskaza svih svjedoka i osumnjičenika.

Uredništvo tportala,
upravo iz navedenih razloga, odlučilo je da neće objaviti spornu snimku.DORH je medije koji su objavili snimku upozorio da ju više ne objavljuju.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin
najavila je da će DORH od policije žurno zatražiti da se poduzmu kriminalističke radnje kako bi se otkrilo tko je počinio kazneno djelo odavanja službene tajne

Na stranicama DORH-a ističe se da će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se utvrdi tko je snimku objavio na Youtube-u.

'Napominjemo kako je USKOK u niz navrata, upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja Ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a. Slijedom toga, pozivamo sva sredstva javnog priopćavanja da uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje budući da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguće čine kazneno djelo', stoji u priopćenju.

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović za HTV je izjavio da je nakon ovoga jasno da se Sanader nalazi u nepovoljnom položaju te očekuje od DORH-a da istraži tko je i zašto objavio snimku.

'To se događa kontinuirano, to nije ništa novo', rekla je za tportal Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. 'Tajni podaci neprestano cure na nezakonit način, objavljuje se sve u medijima. Mi mislimo da DORH ne vodi računa da se postupak vodi zakonito i dopušta da to prolazi nekažnjeno.'

Sloković podsjeća na članak 305 Kaznenog zakona koji govori da je svaka istraga tajna, sve do potvrde optužnice. 'Činjenica da DORH nije reagirao na nezakonito postupanje i samih medija i da nisu procesuirali nijednu osobu koja je nešto objavila ili izdala, dovodi do sumnje da je i njima to u interesu. Nije problem samo u tome tko daje iskaz medijima, novinari također znaju da su istrage tajne i DORH tolerira takvu situaciju', rekla je Sloković i naglasila da ne misli da dokumenti cure od DORH-a ili USKOK-a, ali upozorava da je DORH taj koji treba omogućiti poštivanje zakona jer inače ne djeluje pravna država.

'Slučaj Fimi Medije već je kompromitiran, iskazi su vani prije optužnice... Netko ostvaruje svoj cilj i definitivno je čudan stav DORH-a. To što su sve prethodne objave prošle nekažnjeno ohrabruje druge da ponovno krše zakon. Nije nam suštinski napravljeno zlo, ali se time kapacitiraju svjedoci, budući svjedoci i stvara javno mnijenje koje unaprijed donosi presudu. Stalno govorimo da postupak nećemo voditi kroz medije, a ispostavlja se da je kroz medije sve unaprijed određeno', zaključila je Sloković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi