SVJEDOK PROTIV JEŽIĆA

Sanaderov as iz rukava: Ruski tajkun!

16.03.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Obrana Ive Sanadera danas je na sudu predložila novog svjedoka od kojeg očekuje da će pobiti iskaz USKOK-ovog krunskog svjedoka Roberta Ježića. Traže da na Županijski sud u Zagrebu dođe ruski naftni tajkun Mihail Guceriev

Sanaderova obrana uvjerena je da će vlasnik ruskih tvrtki Ceroma i Hangar Oil dokazati da je 5 milijuna eura na računu Roberta Ježića bio zapravo honorar koji je Ježić trebao zaraditi lobiranjem za Gucerieva na hrvatskom tržištu.

'Taj je svjedok ispitan u mađarskoj istrazi protiv Zsolta Hernadija i tada je sam rekao da je Ježiću platio iznos od 10 milijuna eura za lobiranje na hrvatskom tržištu. Do tog posla nije došlo, međutim Ježić nije vratio novac', tvrdi Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

'S obzirom da se radi o vlasniku jedne velike naftne kompanije u Rusiji, koji ima kredibilitet, mislim da bi ga sud trebao pozvati za svjedoka i čuti što ima reći na to zbog čega je novac uplaćen Ježiću', rekla je Sloković nakon današnjeg ročišta.

Podsjetimo, prema USKOK-ovoj optužnici Robert Ježić, kao krunski svjedok, tvrdi da je Hernadi uplatio Sanaderu prvu polovicu mita (5 milijuna eura) preko računa njegove tvrtke Xenoplast. Što se dogodilo s drugom polovicom mita, nije razjašnjeno. Sanader je, naime, predsjedniku Uprave MOL-a Hernadiju trebao zauzvrat osigurati upravljačka prava u INA-i, a to se na kraju i dogodilo.

Ako sudac Ivan Turudić odobri zahtjev da se na sud pozove Mihail Guceriev, Sanaderovi odvjetnici potražit će ga na moskovskoj adresi koju su danas predali sudu.

Inače, Sanaderova obrana danas je odustala od ispitivanja bivšeg generalnog direktora INA-e Davora Šterna jer, kako je rekla Sloković, smatraju da više nema bitnih okolnosti o kojima on može svjedočiti. 'Mislim da smo te okolnosti već utvrdili kroz neke iskaze, tako da nam jednostavno to nije trenutno bitno.'

Na pitanje nije li upravo Štern trebao svjedočiti o okolnostima lobiranja iz Rusije, Sloković kaže da im je u tom pogledu puno jači svjedok Guceriev - ako uspiju doći do njega.

Sudsko vijeće na čelu s Turudićem do sljedećeg četvrtka treba odlučiti i o ostalim dokaznim prijedlozima, a među njima bi mogao biti prijedlog da se kao svjedok pozove i šefica HDZ-a te bivša premijerka Jadranka Kosor. Kako je sjednica Optužnog vijeća (na kojoj su bili predloženi svi svjedoci) tajna, Sloković nije mogla otkriti imena ostalih predloženih svjedoka.

Kako se uskoro bliži suđenje za najveću korupcijsku aferu, slučaj Fimi media, Sloković je upitana što očekuje od Optužnog vijeća koje je u tom postupku zakazano za ponedjeljak: 'Ta sjednica je tajna, ali mogu vam reći da ćemo tada iznijeti svoj stav o optužnici za Fimi mediju i da ćemo predložiti određeni broj svjedoka i vještačenja. Za sada imamo više od pedeset svjedoka, što je bitno manje u odnosu na svjedoke tužiteljstva, ali mislimo da su naši isto tako bitno kvalitetniji.'