NEPRIMJEREN ODNOS VLASTI

Sanader zabrinut za svoju obitelj u Hrvatskoj

27.12.2010 u 16:56

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema primjedaba na austrijski pritvor, ali zabrinut je zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji, kazao je u ponedjeljak novinarima nakon saslušanja pred Zemaljskim sudom u Salzburgu Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Sanaderu je u pritvoru dobro, "ali brine se zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i kćerima. Njima su bez osnove oduzeti dokumenti i privremeno im je bio onemogućen ulazak u vlastitu kuću. Osobni bankovni račun njegove supruge je blokiran", rekao je, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, bečki odvjetnik Suppan

Sanaderu, uhićenu 10. prosinca u Austriji, na ročištu pred sutkinjom Zemaljskog suda u Salzburgu Carinom Habringer u ponedjeljak je na mjesec dana produžen pritvor. Sud u Salzburgu odbio je u ponedjeljak pustiti Sanadera na slobodu zbog opasnosti od bijega i prikrivanja dokaza. Sanader je u pritvoru zbog hrvatske tjeralice.

Glasnogovornica odvjetništva Barbara Feichtinger najavila je da bi sljedeće saslušanje o hrvatskom zahtjevu za izručenje trebalo biti održano 27. siječnja sljedeće godine, a sud će za dva do tri tjedna za zatvorenim vratima razgovarati o službenom zahtjevu za izručenje Sanadera Hrvatskoj.

Njegov odvjetnik Suppan je također istaknuo kako ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji.

Sanader se, na savjet svojih odvjetnika, nije u ponedjeljak očitovao o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Hrvatski zahtjev za izručenje Sanadera već je dostavljen bivšem premijeru, "pa on tako ima još dovoljno vremena da ga prouči", kazala je Feichtinger pred dvadesetak novinara.

Ako istražna sutkinja u Salzburgu donese odluku da može biti izručen Hrvatskoj, Sanader bi se protiv te odluke mogao žaliti višem sudu u Linzu. Ako i taj sud potvrdi izručenje, Sanader bi u kratku roku mogao biti izručen Hrvatskoj, objašnjava APA te dodaje da bi bivši hrvatski premijer u svakom trenutku mogao odlučiti da želi biti izručen svojoj domovini po brzom postupku. U tom se slučaju predmet dostavlja ministarstvu pravosuđa u Beču, koje donosi odluku o izručenju.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnesena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca.

Ako bi se u tom slučaju protiv Sanadera podignula optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja.

Suppan je odbacio navode koji kruže u austrijskim novinarskim i poslovnim krugovima o poslovnim vezama između Sanadera i Rahata Alijeva, bivšega kazahstanskog veleposlanika u Austriji i bivšeg zeta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

"Ti navodi su krivi. Nije bilo nikakvih veza između Sanadera i Alijeva, kao ni između Sanadera i Alijevljevih tvrtaka", istaknuo je Suppan