NEPOSLUŠAN

Sanader smjenjuje ravnatelja policije Fabera

18.06.2009 u 07:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Ivo Sanader odlučio je smijeniti ravnatelja policije Vladimira Fabera, doznaje Jutarnji list iz krugova bliskih vodstvu Ministarstva unutarnjih poslova. Prema interpretaciji Faberovih suradnika, Sanader je odlučio smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti da istraži aferu s kamionima u Ministarstvu obrane

Sanader je, navodno, već priopćio članovima užeg kabineta da će Faber biti smijenjen do petka.

Vladimir Faber za Jutarnji je potvrdio da mu je ministar Karamarko u srijedu priopćio da je premijer Sanader donio odluku da ga smjenjuje s mjesta glavnog ravnatelja policije i da će je objaviti u petak na sjednici Vlade.

'Ja sam policajac profesionalac i legalist i prihvatit ću svaku odluku Vlade RH. No, nogometnim rječnikom rečeno, bio sam uvjeren da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja', komentirao je Vladimir Faber za Jutarnji list odluku o svojoj smjeni.

'Danas popodne nazvao me ministar Karamarko da mi prenese kako je premijer od njega tražio moju smjenu. Ministar je rekao da takvu odluku ne želi potpisati, no premijer je inzistirao da će me ionako smijeniti na užem kabinetu Vlade. Ne znam što da kažem. Iznenađen sam. Nisam osoba koja voli iznositi prljavi veš, niti ću to ovaj put učiniti. No nije dobro da se nastavlja stara praksa da se policijski vrh često smjenjuje ili postavlja po političkoj podobnosti', izjavio je u srijedu poslijepodne Faber.

Doznaje se da je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić htio je na seljake poslati policiju kako bi spriječio prosvjede. No ravnatelj policije Vladimir Faber oglušio se na taj zahtjev, pa je Pankretić u Vladi tražio njegovu smjenu. Bio je to još jedan u nizu zahtjeva za Faberovom smjenom, koju je i ovaj put spriječio ministar Tomislav Karamarko. Pankretić je, naravno, demantirao da je tražio Faberovu smjenu.

Formalni razlog Faberove smjene je navodno to što je odluka o dozvoli prosvjeda seljaka prošlog petka u Zagrebu bila njegov propust. No neslužbeno se o Faberovoj smjeni raspravlja već neko vrijeme. Ministar Karamarko je navodno odbio potpisati Faberovu smjenu, a prema zakonu premijer imenuje glavnog ravnatelja na prijedlog ministra.

Ako Karamarko ne potpiše odluku o smjeni, moguće su samo dvije opcije: ili će se slučaj zataškati te će Sanader privremeno odustati od smjene, ili će i Karamarko morati otići zajedno s Faberom.

Prema interpretaciji Faberovih suradnika, Sanader je odlučio smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti da istraži aferu s kamionima u Ministarstvu obrane.

Vladimir Faber bi, naime, ovih dana trebao dobiti rezultate stručnog vještačenja, koji pokazuju da je Berislav Rončević, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra obrane, aferom 'kamioni' oštetio MORH za više od deset milijuna kuna.

Budući da Faber, ni poslije višekratnih intervencija, u kojima je sudjelovao i sam premijer, nije želio odustati od istrage o aferi i o Rončevićevoj ulozi u njoj, Ivo Sanader odlučio je smijeniti Vladimira Fabera.

U Vladi neslužbeno tvrde da je Sanader odlučio smijeniti Fabera jer je Vladi podnio navodno netočan izvještaj o pucnjavi prilikom pljačke banke u Sesvetama. Zatim, jer nije spriječio nedavne traktorske demonstracije u Zagrebu. I treće, zbog navodnog Faberova prekoračenja ovlasti.

Nagađa se da bi Fabera mogao zamijeniti podobni Marijan Benko, koji bi se vratio na svoj stari posao.