PRVI DAN NA SLOBODI

Sanader sa Suićem obišao poslovne prostore

17.12.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Prvi dan nakon prospavane noći u obiteljskoj kući u Kozarčevoj ulici u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader iskoristio je da obiđe poslovne prostore svojih tvrtki Alia savjetovanje i Perbujac u Šarengradskoj 1 na zagrebačkoj Trešnjevci

Odvjetnik Goran Suić u srebrnom Mercedesu zatamnjenih stakala malo prije 11 sati došao je po Sanadera te ga odvezao do zgrade gdje je u 336 četvornih metara, na cijelom zadnjem, šestom katu, sjedište spomenutih tvrtki registriranih za ispitivanje tržišta, savjetovanje, promidžbu, poslovanje s nekretninama, organiziranje sajmova, djelatnost radija i televizije, izdavanje časopisa, izdavačku djelatnost...

'Šesti kat je Sanaderov. On je zaključan i gore se ne može bez ključa', doznaje VLM od stanara. Da je bivši premijer baš u tom trenutku u zgradi, nisu znali. A izgleda da ih to nije ni zanimalo. Nakon nešto više od sata boravka u Šarengradskoj, dizalo se sa šestog kata spustilo do garaže, odakle su se Ivo Sanader i Goran Suić odvezli dalje, prethodno zastavši pred rampom na ulazu u zgradu. Na bljeskanje aparata Sanader se nije ni osvrnuo.

Baš kao što nije davao nikakve izjave ni na izlasku iz svoje kuće, gdje je iščekivanje novinara iza čvrsto zatvorenih vrata 'razbio' poštar kada je oko 10 sati donio brzojav za obitelj Sanader. Na njegovo zvonjenje na vratima nitko nije odgovarao, pa je poštar obavijest o prispijeću brzojava zalijepio na vrata i otišao. Malo poslije pojavio se novi poštar, koji je također na vratima ostavio svoju obavijest o pošiljci za Sanadera. Isto se poštarima dogodilo i večer ranije, nekoliko sati nakon Sanaderova dolaska iz Remetinca, kada je u Kozarčevu uspjela ući tek Sanaderova sestra Danica, inače časna sestra. Jučer su se vrata otvorila za dostavljača iz vegetarijanskog restorana. Dostava je u dom Sanaderovih stigla kada je bivši premijer bio u poslovnom prostoru s odvjetnikom.

'Ne mogu komentirati što smo tamo radili ni što ćemo raditi', bilo je jedino, uz opaske da će se 'za nekoliko dana znati više' i da se bivši premijer 'mora prilagoditi životu vani', što nam je odvjetnik Suić htio reći pa su naša pitanja znači li posjet tvrtkama da će se Sanader prihvatiti posla i kako će raditi kad su mu računi blokirani, ostala bez odgovora.

Tvrtke Alia savjetovanje i Perbujac registrirane su dva mjeseca nakon što je Ivo Sanader dao ostavku na premijersko mjesto. Temeljni kapital u svakoj je 300.000 kuna, a udjele još imaju Mirjana Sanader (u istom omjeru kao i suprug) i Steven Vatroslav Brkich (po pet posto), koji je ujedno direktor tvrtki. Brkich je bivši Sanaderov savjetnik u vladi koji je prije toga bio stručni suradnik u Ministarstvu vanjskih poslova, kada je na čelu Ministarstva bio Miomir Žužul. Rješenjem zagrebačkog Županijskog suda od lanjskog prosinca imovina tvrtki je nakon izbijanja afere Fimi media blokirana. Sanader je svojedobno kazao da je poslovni prostor kupljen kreditom. Svoje suvlasništvo u tim tvrtkama te 95-postotno vlasništvo u tvrtki Prima Cons., registriranoj u Innsbrucku, Sanader je naveo u imovinskoj kartici, kada se kao zastupnik vratio u saborske klupe iz kojih je, na kraju, otišao u zatvor.