SLOVENSKI MEDIJI

'Sanader riskira da u EU postane loš dečko'

25.02.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Vodeći slovenski dnevni listovi jedinstveni su u ocjeni da prvi susret premijera Boruta Pahora i Ive Sanadera nakon što je Slovenija zbog granice blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU nije donio nikakav pomak, no sasvim različito vide što postojeće napetosti donose Sloveniji i kakve su posljedice toga na njene odnose s Hrvatskom, ali i položaj unutar EU

LJUBLJANA - Vodeći slovenski dnevni list "Delo" tako u prvi plan ističe da je Pahor u Mokricama nakon sastanka sa Sanaderom najavio da će Ljubljana načelno prihvatiti ideju o posredničkoj misiji Marttija Ahtisaarija, te da to otklanja mogućnost da Pahora u Europi počnu percipirati kao "lošeg dečka" nakon što je popustio nacionalistima prihvaćanjem prošlotjedne parlamentarne deklaracije u kojoj se "sporni teritoriji" navode kao slovenski, te ističu njena prava u sjevernom Jadranu.

"Pahorova izjava da će Slovenija prihvatiti Rehnov prijedlog znači prekretnicu u rješavanju graničnog spora jer se je odlučio za europski način, a zaključak parlamenta bio je na određeni način iznuđen", navodi u komentaru od srijede ljubljansko "Delo".

"Tom je izjavom Pahor doveo u neugodnu poziciju Sanadera koji odbijanjem Rehnove inicijative i inzistiranjem na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za rješenje spora riskira da u očima europske javnosti postane loš dečko", komentira vodeći slovenski list. "Delo" tumači da država kandidatkinja za ulazak u EU ne bi smjela odbiti "ponuđenu ruku" pomoći iz integracije u koju želi ući.

Ipak, budući da je Sanader nakon susreta s Pahorom pozdravio inicijativu Europske komisije, ali i upozorio da bi se još jednom moralo sastati i međudržavno povjerenstvo za arbitražu, sastavljeno od uglednih pravnih stručnjaka, "Delo" u komentaru navodi da neki u tome vide "znak popuštanja" i da bi Hrvatska mogla pristati da se u eventualnu arbitražu uključi "načelo pravičnosti" na kojemu inzistira Ljubljana kao preduvjetu za izlazak pred pravosudno tijelo.

U komentaru o susretu predsjednika dviju vlada, ljubljanski dnevni list "Dnevnik" ističe međutim niz kritika na račun Pahora i blokadu pristupnih procesa Hrvatske prema članstvu u EU-u i NATO savezu.

"Hrvatska će svakako postati članica Europske unije i NATO saveza, a kad se kroz nekoliko godina budemo vozili u Zagreb ili Poreč bez zaustavljanja na granici, sadašnji zapleti bit će nam smiješni. Ovo što se sada događa nije ništa drugo nego političko kazalište koje slovenskoj politici daje osjećaj nadmoći, a hrvatskoj politici zagorčava život", navodi list u komentaru u kojemu sadašnju poziciju Pahorove vlade u sporu oko granice i blokiranje pristupnih procesa Hrvatske ocjenjuje apsurdnim.

"Europa bi prema Sloveniji i Hrvatskoj trebala postupiti kao učitelj koji svađu dvaju učenika u razredu riješi tako da i jednog i drugog uhvati za kosu, razdvoji ih i pošalje u kut", navodi u komentaru "Dnevnik".