RUKA POMIRENJA

Sanader poziva Pahora na rukometno prvenstvo

20.01.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader ponovio je u utorak da namjerava pozvati slovenskog premijera Boruta Pahora na jednu od utakmica Svjetskoga rukometnog prvenstva koje se održava u Hrvatskoj, u pokušaju da se prevlada zastoj nastao zbog slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om

'Pozvat ću predsjednika vlade Boruta Pahora da dođe na jednu utakmicu rukometnog Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj. Ovo nije velik događaj samo za Hrvatsku nego i za naše susjede. Prema tome, ako ga zanima rukomet, ja ću ga rado pozvati', rekao je Sanader u izjavi za medije nakon sastanka sa zamjenikom glavnog direktora u Glavnoj upravi za energetiku i promet Europske komisije Fabriziom Barbasom.

Slovenija je u prosincu prošle godine djelomično blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om zbog toga što, kako smatra Ljubljana, hrvatski pregovarački dokumenti prejudiciraju hrvatsko-slovensku granicu.
Hrvatski premijer ponovno je pozvao da se neriješeno pitanje granice iznese pred međunarodnu pravnu instituciju te da se obje zemlje obvežu da će prihvatiti odluku tog tijela.

'Već 18 godina se bilateralno pregovara i ne može se riješiti to pitanje. Postoje rješenja koja mogu biti dobra za obje zemlje, a to rješenje je da svatko sa svojim argumentima izađe pred Međunarodni sud pravde i da prihvatimo odluku tog suda', rekao je Sanader.

'S hrvatske strane smo spremni ponoviti da nijedan dokument koji Hrvatska producira ne želi niti neće prejudicirati granicu sa Slovenijom. To isto mora vrijediti i za Sloveniju', rekao je Sanader, dodajući da dvije zemlje ne mogu 'jedna drugoj zabranjivati dokumente u proceduri pred međunarodnim tijelom'.

'Tu je nastao problem. Niti ću ja prihvatiti, niti itko u Hrvatskoj može prihvatiti ucjenu da ne donese dokumente ... to ne dolazi u obzir, a o svemu drugome možemo razgovarati', rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je ponovio da su Slovenija i Hrvatska prijateljske zemlje. 'Želimo da se to prijateljstvo nastavi, ali ne nauštrb interesa jedne ili druge zemlje', rekao je Sanader.
Slovenski premijer Pahor je nakon slovenske blokade hrvatskih pregovora pozvao Sanadera na bilateralne razgovore, ali je hrvatski premijer takav susret uvjetovao nazočnošću predstavnika Europske komisije ili češkog predsjedništva EU-a, što Pahor zasad nije prihvatio.