PRIPREMNO ROČIŠTE

Sanader opet u sudnici zbog Hypo-Ina Mola, a Hernádi?

11.11.2015 u 08:54

Bionic
Reading

Nakon izuzeća suca Ivana Turudića na zagrebačkom Županijskom sudu održat će se pripremno ročište u ponovljenom suđenju za slučaj Hypo-INA Mol protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, na kojem bi trebalo biti poznato hoće li se ponovno izvoditi sve dokaze i ponovno ispitivati svjedoke što ne bi bilo potrebno da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu slučaj vodi isti sudac, naime, Turudića će zamijeniti sudac Zdravko Majerović

Vođenje ponovljenog suđenja dodijeljeno je sucu Majeroviću jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Turudić koji je Sanadera osudio u prvostupanjskom postupku.

I dalje postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti, ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Sanaderu je u međuvremenu je na Vrhovnom sudu ukinuta i nepravomoćna presudu u slučaju Fimi medija u kojem je, zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ-om, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, no on je i dalje iza rešetaka jer odluka o prihvaćanju jamstva u nekretninama nije postala pravomoćna.

Sanaderu se još sudi i u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića