ANALITIČARI O SANADERU

'Sanader je spreman ugroziti Vladu i državu'

03.01.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da su Sanaderove optužbe za loše rezultate na predsjedničkim izborima i loše vođenje stranke neutemeljene te da bi Jadranka Kosor bivšeg premijera pobijedila na izborima unutar stranke

'Andrija Hebrang nije kandidat gospođe Kosor već Sanaderov', rekao je tportalu politički analitičar Davor Gjenero i dodao da je Hebrang imao pristojnu kampanju, a s obzirom na trenutni rejting HDZ-a, rezultati nisu bili loši.

Za Gjenera Sanader povratkom pokušava popraviti mišljenje javnosti o sebi i misli da bivši premijer nema nikakve skrivene motive povratka u politiku.

Iako se spekulira da Sanader pretendira na mjesto predsjednika Sabora, Gjenero smatra da bez obzira na pravne mehanizme koje ima, Vladimir Šeks trenutno slovi za jačeg u stranci i vjerojatno bi zamijenio Luku Bebića.

Ako dođe do novih izbora u stranci, Jadranka Kosor bi prema Gjenerovom mišljenju dobila izbore jer ju javnost podržava više nego Sanadera. Dodao je da bi za nju bio to bio pametan korak u ovom trenutku, iako ne može pretpostaviti hoće li do izbora doći.

'Osobni prestiž mu je važniji od stranke'

Analitičar Višeslav Raso smatra da je povratak Sanadera potencijalno opasan za Vladu i državu jer unose nestabilnost i nevjerodostojnost te štete ugledu Hrvatske u svijetu.

'Svojim istupom jasno pokazuje da mu je osobni prestiž i interes važniji od njegove stranke, ali i da je spreman ugroziti rad Vlade te državne interese zbog vlastitog probitka', rekao je za tportal Raos.

On misli da većina vrha HDZ-a stoji iza premijerke Kosor, a u sukobu sa Sanaderom Kosor može računati i na potporu koalicijskih partnera koji su jasno najavili napuštanje Vlade ukoliko se Sanader vrati, ali i na naklonost javnosti pa i prešutnu potporu oporbenih stranaka.

'Sanader može reaktivirati svoj saborski mandat te konzumirati svoje pravo sudjelovanja u stranačkim tijelima kao počasni predsjednik. No ne bi se trebao zavaravati da će ga, tek nekoliko mjeseci nakon što je bez pravog objašnjenja napustio Vladu i politiku, stranka i premijerka pripustiti na mjesto predsjednika Sabora', istaknuo je Raos koji ipak ne očekuje radikalne promjene niti pad Vlade.