DER STANDARD

'Sanader je bio glavni čovjek Hypa u Hrvatskoj'

29.12.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Donedavno moćni premijer Hrvatske Ivo Sanader je u žiži afere nakon što je u raznim funkcijama, i to preko 15 godina, bio idejni, a ponekad i operativni predstavnik austrijske Hypo Alpe Adria banke, kojoj se predbacuju poslovi s ilegalnim trgovcima oružjem, lopovluci s nekretninama i pranje novca, ističe bečki dnevnik Der Standard

Već godinama se sumnja da je i Sanader osobno uzeo novac, dodaje list, podsjećajući da je takvu izjavu dala bivša tajnica jednog tajkuna koji je godinama za Hypo obavljao diskretne poslove. Sanader, kako prenosi dnevnik, šuti na sve optužbe i samo je na jednu elektronsku poruku odgovorio da je 'na laži sve potrebno odgovorio'.

Odnos banke i tog političara datira još iz kasnih osamdesetih. Godine 1988. tada se 35-godišnji trgovac, nakon što je otpušten iz firme u Splitu, vratio u Innsbruck gdje je studirao.

'Sanader je 1990. sa svojim zemljacima u Tirolu osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku kasnijeg predsjednika Franje Tuđmana. Još iz Hrvatske je u Innsbrucku osnovao firmu, zajedno s Michaelom Passerom, jednim 'slobodarskim' desničarom, kasnijim mužem zamjenice Jorga Haidera, Suzane Ris Paser', podsjetio je Standard.

Direktor Hypo Tirol je upoznao Sanadera s Wolfgangom Kultererom, novim šefom Hypo Koruška koji je tražio kontakte prema Hrvatskoj, tada još u povojima. Još kada je Sanader bio šef Vlade, njih dvojica su se sretali.

U međuvremenu se ranije zalaganje za stranku počelo isplatiti Sanaderu. Brzo je postao ministar znanosti, ušao u Ministarstvo vanjskih poslova i bio šef Ureda predsjednika, navodi list.

'Sanaderu je zajedno s Kultererom tada pošlo za rukom posredovati u prvom kreditu. On je to prodao kao pionirsko djelo. Hypo je bila jedina banka koja je tada Hrvatskoj dala kredit. Za posredovanje je Sanader, navodno, dobio proviziju u visini od 400.000 maraka', naveo je Standard.

List je dodao da je Hypo banka osnovala svoju hrvatsku podružnicu tek 1997. Prethodno je njen partner u Hrvatskoj bila Glumina banka koju je kontrolirao Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić, a koji i danas ima poslovne odnose s austrijskom bankom.

Pašalićev prijatelj Miroslav Kutle, Tuđmanov teniski partner i šef 170 poduzeća, navodno je bio zadužen za Hypo, a Sanaderovi inicijali nalaze se na neformalnoj listi, naveo je bečki dnevnik.

Pored toga, tadašnji zamjenik šefa diplomacije je krajem 1999. iz Kutlinog okruženja dobio još jednom 700.000 maraka u gotovini. Neposredno poslije toga gotovo nepoznati Sanader neočekivano se domogao vrha HDZ-a, konstatira Standard.

Hypo banka je financirala i brojne predizborne kampanje HDZ-a, dodaje list, ukazujući da je u Zagrebu sve izvjesnije da će protiv Sanadera biti podignuta optužnica.