INTERVJU: HERWIG SEISER

Sanader ima rupe u sjećanju jer se boji

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 30.12.2010 07:16
  • Objavljeno 30.12.2010 u 07:00
herwig seiser

herwig seiser

Izvor: tportal.hr / Autor: SPO.at/tportal.hr

U austrijskom ispitivanju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera bilo je svega i svačega, od članova povjerenstva koji baš i nisu u stanju formulirati smisleno pitanje, preko onih koji uopće nemaju interesa ništa pitati, pa sve do pojedinaca koji su svoju nepripremljenost odlučili kamuflirati drskošću. Izuzetak je svakako bio Herwig Seiser, socijaldemokratski zastupnik u pokrajinskom parlamentu Koruške i šef njihovog poslaničkog kluba

Herwig Seiser je bivšeg premijera pitao stvari naoružan dokumentima, citatima, datumima, konkretnim imenima i novčanim transakcijama, što je Ivo Sanader isprva pokušao izvrdati na razne načine, a kada mu to nije uspjelo, rekao je da se ničega ne sjeća. Seiser ga je najviše pitao o kreditu u iznosu od 140 milijuna šilinga, koji je Hypo banka odobrila u siječnju 1995. hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, u čemu je sudjelovao i Sanader, tada zamjenik Mate Granića.

Da stvar bude još čudnija, baš je Sanader osobno početkom veljače obaviješten da novac čeka na računu, što u kombinaciji s brojnim pričama o njegovom lobiranju za Hypo izaziva brojne opravdane sumnje. Ivo Sanader se, kako je na kraju odgovorio Herwigu Seiseru, ničega ne sjeća, iako 140 milijuna šilinga nije mali iznos koji se lako zaboravlja.

U razgovoru za tportal Herwig Seiser, koji se u medije ne gura toliko kao njegov kolega i predsjednik povjerenstva Rolf Holub iz Zelenih, osvrće se na 'rupe u sjećanju' bivšeg hrvatskog premijera, objašnjava kako je došlo do propasti Hypo banke te najavljuje da će istraga ići do kraja

Bili ste vrlo dobro pripremljeni za ispitivanje Ive Sanadera, ali on jednostavno nije htio odgovarati na vaša pitanja. Kako ocjenjujete njegov iskaz i ponašaju li se tako i drugi svjedoci koji su bili pred istražnim povjerenstvom?

S obzirom da se Sanader nalazi u pritvoru, očito je da se ne želi sam još dodatno teretiti pred pravosuđem, pa su tako nastale te brojne 'rupe u sjećanju'. Tim čudnije su bile jer sam ga ja pitao konkretne stvari, citirajući dokumente kao što su bankovni ugovor između Hypo banke i Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Nasuprot mnogim drugim svjedocima, Sanader je na kraju ipak odgovorio na neka pitanja. Sad tek treba provjeriti koliko istine ima u onome što je rekao, ali i primijetiti da njegovi odgovori samo ostvaraju nova pitanja.

Dokazana bliskost Sanadera i austrijskih bankara

Sanader je poricao da je bio u bliskim odnosima s Wolfgangom Kultererom ili Guentherom Striedingerom, nekadašnjim čelnicima Hypo banke, a danas i Kulterer tvrdi da on uopće ne poznaje Sanadera. Koliko je sve to uvjerljivo?

Kada netko od jedne banke dobije kredit od 140 milijuna šilinga, onda mislim da možemo govoriti o 'ponešto intenzivnijem kontaktu'. Bez obzira što je gospodin Sanader želio voditi semantičku raspravu o značenju riječi 'prijateljstvo' odnosno 'poznanstvo', možemo zaključiti da jedan visoko rangirani političar ima dobre kontakte s bankarima koji su toliko investirali u Hrvatsku. Uostalom, dokazano je da su s bankarima bili bliski i Sanader i njegov potpredsjednik Vlade Polančec, kao i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Afera oko propasti Hypo banke potresla je i potresa cijelu Austriju. Možete li se sjetiti kako je sve započelo i jeste li bili iznenađeni kada je u zimu 2009. Hypo bankrotirao?

Masivna ekspanzija na nova tržišta od početka devedesetih, u kombinaciji s kronično niskim temeljnim kapitalom, a bez snažnog udjela na domaćem tržištu, stvorili su situaciju u kojoj je bilo ključno pažljivo i detaljno nadgledati poslovanje Hypo banke. Nažalost, u međuvremenu se ispostavilo da je bilo baš suprotno! Zanemarena je razumna poslovna strategija, pa su se dijelili krediti šakom i kapom, za koje se pokazalo da su većinom bez pokrića.

Onda su na red došle visokorizične burzovne špekulacije u 2004. godini, što je rezultiralo gubicima od 300 milijuna eura. Predsjednik uprave Kulterer nije obavijestio vlasnike i dioničare o ovim poslovima i pripadajućim gubicima, pa je osuđen zbog lažiranja bilance Hypo banke. U tom trenutku su socijaldemokrati u Koruškoj zatražili Kultererovu ostavku i odlazak iz banke, ali su ta upozorenja svjesno ignorirali u konzervativnoj Narodnoj stranci, kao i Haider, koji je tada bio na vlasti. Što se zbog toga dogodilo, danas je svima poznato.

Nadzorni odbor Hypo banke je bio pun političkih poslušnika koji su se našli u nečemu što je bilo iznad njihovih sposobnosti, nije postojalo odgovarajuće upravljanje rizicima, te se banka nalazila u situaciji da ne može preživjeti financijsku krizu. Jedna zdrava banka bi izbjegla takvu sudbinu.

Progon Haiderovih suradnika i obožavatelja

Kolika je uloga politike u aferi Hypo? Konkretno, kakva je odgovornost Jörga Haidera, za kojeg se čini da je svojom smrću u prometnoj nesreći izbjegao krivičnu odgovornost?

Nevjerojatni poslovni rizici u koje se upuštala Hypo Alpe Adria grupa bili su mogući zahvaljujući novcu koruških poreznih obveznika, kojim se garantiralo poslovanje banke. Lokalna politika je zato potpuno zaboravila da ima odgovornost prema građanima i njihovom novcu. Moćnici su Hypo banku iskorištavali za vlastite ciljeve. Pokojni župan Haider sigurno je jedna od centralnih figura ovog skandala. I baš zato se ne bi trebali od odgovornosti izvući njegovi suradnici i politički podržavatelji, koji su znali što se događa.

Jeste li zadovoljni funkcioniranjem istražnog povjerenstva u kojem sudjelujete?

S obzirom na zadane uvjete, zadovoljan sam. Na početku rada mogli smo kroz promjenu zakona omogućiti više moći za istražno povjerenstvo, no to su spriječile stranke koje vladaju u koaliciji – Slobodarska stranka Koruške (FPK) i Narodna stranka (ÖVP). Također, prvo istražno povjerenstvo u vezi s Hypo bankom su 2007. ukinuli baš FPK i ÖVP, jer su se plašili političkih posljedica. Sada to nije moguće, jer su austrijski porezni obveznici pretrpjeli štetu od 1,4 milijarde eura zbog bankrota Hypo banke, te je pritisak javnosti prevelik da bi se odustalo od razjašnjavanja okolnosti koje su do toga dovele. S druge strane, koalicijski partneri FPK i ÖVP ovdje u Koruškoj i dalje govore o 'odličnim poslovima', iako je šesta po veličini austrijska banka u jednom trenutku totalno propala.

Europski razmjeri slučaja Hypo banke

Kako gledate na političke posljedice ove afere? Kome je u interesu da se sve razjasni, a tko to ne želi?

Kombinacija pohlepnih bankara koji su se služili novcem građana za agresivnu ekspanziju, izostanak bilo kakvog nadzora i neodgovorna politika doveli su do toga da su Austrijanci i stanovnici Bavarske izgubili milijarde eura zbog spašavanja Hypo banke. Riječ je o nečemu što ima europske razmjere.

Raščišćavanje cijele priče pokušava zaustaviti mreža konzervativnih bankara i političara. Takav interes naročito imaju oni koji su se i osobno obogatili kroz sumnjive poslove Hypo banke. Socijaldemokrati u Koruškoj definitivno imaju interes bez ustručavanja razjasniti što je sve dovelo do ovog skandala. A onima koji su odgovorni - bilo da je riječ o političarima, bilo o bankarima ili poduzetnicima - treba oduzeti imovinu kako bi se nadoknadila šteta i maknuti ih sa svih odgovornih funkcija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi