sjednica sabora

Burno u Saboru: Pupovac ne zna hoće li podržati HDZ-ovog kandidata, Raspudić sa suprugom izveo skeč na njegov račun: Vodim vas na najbolju večeru u Zagrebu

19.10.2021 u 08:51

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog četvrtka ujedinjena oporba spriječila početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, zatraživši poništenje natječaja za ravnatelja, danas će se o njegovu izboru raspravljati iz drugog pokušaja. Glasanje bi trebalo biti sutra

Sjednica Sabora nastavljena je u utorak raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Marija Selak Raspudić pitala je: 'Mislite li da je postupak imenovanja bila farsa? Mi smo tjednima znali tko je ministričin kandidat. Pukno je trač da je to gospodin Šveb i, gle, on je kandidat. Sve je samo farsa, pravi kandidati se dogovaraju na ručkovima i mimo očiju javnosti.'

Natalija Martinčević, predsjednica nadležnog odbora, rekla je da ne može znati tko što dogovara i da je deponiranje glasova pozitivna praksa. Nino Raspudić kazao je da je dvoje HDZ-ovaca koji nisu mogli prisustvovati sjednici, koja je kasnije poništena, deponiralo svoje glasove iako nisu mogli znati tko su kandidati. Božo Petrov (Most) pitao je Martinčević je li joj jasno da osoba koju podržava - podržava preko natječaja koji nije u skladu sa zakonom? On je sam priznao, podsjeća Petrov, da je u sukobu interesu. Jeste li svjesni da je već oštetio HDZ? Martinčević je kazala da su prihvaćene sve pravovaljane kandidature, svi su dobili uvid u njihove programe i donesena je odluka većinom članova.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da ga zanima može li s ove govornice Martinčević zajamčiti da će na HRT-u prestati cenzura izborom novog glavnog ravnatelja. Ona je odgovorila da se ona ne kandidira, nego da samo predstavlja odbor. Siniša Hajdaš Dončić kazao je da Martinčević dolazi iz stranke koja se zove Reformisti i da bi trebala doprinositi reformama. Pitao ju je misli li da će izborom ovog ravnatelja doći do promjene na HRT-u.

'Od strane nadzornog odbora dobili smo kandidate i odlučili temeljem programa i kvalifikacija o kandidatima', odgovorila je. Vilim Matula (Možemo!) kazao je da se nema ništa 'bitno pozitivno i dobro izgovoriti o gospodinu Švebu'. 'Razumijem koalicijske odnose i što je vas natjeralo da morate dovesti sve do kraja. Vi ste jučer bili svjedokinja atmosferi na sjednici odbora i koliko je dobrih argumenata bilo izneseno, međutim ako ste mogli vidjeti jučerašnji Dnevnik na HRT-u, vidjeli ste kako su izvijestili o tome', kazao je. Martinčević je kazala da će izbor novog ravnatelja poboljšati kvalitetu HRT-a i informativnog programa.

  • +22
Rasprava o Robertu Švebu u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da odbor i Sabor imaju mogućnost smijeniti Nadzorni odbor. 'Znali ste da je kandidat u debelom sukobu interesa i mogućost je da će izbor pasti na Ustavnom sudu. Trebao je predati dokument u kojem nedvojbeno dokazuje da nije u sukobu interesa', kazala je. Martinčević je kazala da je sve odrađeno po zakonu i da bi protuzakonito bilo intervenirati u odluke Nadzornog odbora. Krešo Beljak (HSS) kazao je da joj mu je žao Martinčević jer govori u množini, 'mi, mi, mi'. Kazao je da sudjeluje u farsi oko izbora novog ravnatelja. 'Sumrak HRT-a će ovim izborom postati totalni crni mrak', kazao je.

Marin Miletić (Most) kazao je da se brani čovjeka u eklatantnom sukobu interesa, a da su s HRT-a pobjegle stotine ljudi. 'Kako mislite da će se spasiti tonući Titanik HRT-a?' pitao je. Martinčević je rekla da je sve po proceduri. Nikola Grmoja (Most) kazao je da imamo vađenje Natalije Martinčević na Nadzorni odbor HRT-a. 'Pa tko je birao sve te ljude? No tamo je i Čutura, koji je u sukobu interesa, on odobrava serije u kojima glumi. Mi smo pokazali i hrvatskoj javnosti što ste kao predsjednica odbora išli napraviti, uhvaćeni ste s prstima u pekmezu i sada se vadite.' Martinčević je kazala da je sve po proceduri. Ispričala se, kaže, za sjednicu sazvanu na nepravilan način, sazvana je nova sjednica i donesena je pravovaljana odluka.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sandra Benčić (Možemo!) tražila je stanku. Zekanović je ponovno kazao da je oporba izvodila cirkus. Raspudić je odgovorio da nisu izvodili cirkus i da su Suverenisti HDZ-ova oporba, a ostali su oporba HDZ-u.

'Primitivni ste, neuki i marginalni', kazao je Raspudić.

Raspudić je zaslužio opomenu. Zekanović ju je također dobio jer je nabrajao geološka razdoblja planeta te izjave da postoje pametni i pametnjakovići. Šveb je, tvrdi Katarina Peović (RF), u eklatantnom sukobu interesa, suvlasnik je u firmi kojoj je izravni interes konkurentnost HRT-u, a čuje se i da je moguće da, preko druge firme, HRT-u prodaje softver za predvoditelje', kazala je. Raspudić je podsjetio kako je HRT 2008. izgubio pravo na prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje se održavalo u Hrvatskoj.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Odluku koju je donijelo rukovodstvo HRT-a da se otkupe prava Šveb na svoju ruku nije proveo. Tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić kazao je kako je doveden u zabludu. Šveb je tada otišao s HRT-a, buknuo je veliki skandal, a Šveba nam, evo, natrag na HRT-u. Prijenos je dobio tada RTL, a Švebove tvrtke sve te godine poslovale su s RTL-om. Jeste li imali čišćeg čovjeka od Šveba', pitao je vladajuće Raspudić. Podsjetio je da je Šveb napisao u izjavi da će se, ako postane ravnatelj, izvući iz sukoba interesa i odustati od udjela u tvrtkama. 'I takvu osobu vi gurate?!' kazao je. Pita se nema li doista bolje osobe od gospodina Šveba.

'Niste li ništa naučili iz ove presude? Ja bih vas poslao na rehabilitaciju, u istom tjednu kada dobivate pravomoćnu presudu, vi gurate ovakvog čovjeka. Vama očito pomoći nema. Izaberite ga i nosite taj teret sljedećih pet godina', poručio je Raspudić. Zlatko Hasanbegović u ime kluba Domovinskog pokreta kazao je da je jasno zašto 'špic kandidat ministrice kulture ne bi trebao biti imenovan'. 'Ova je odluka donesena u Runjaninovoj i odobrena na Trgu svetog Marka. Postupak izbora predstavljao je farsu s karakteristikama groteske. Cijeli postupak obilježuje kao ceremoniju rukopoloženja odabranog kandidata', kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Smatra da bi stvar dobroga odgoja kod Šveba nikada se nakon svega ne prijaviti na izbor za glavnog ravnatelja HRT-a. Podsjetio je da je nekadašnji ravnatelja HRT-a Gordan Radman nagradio Šveba ugovorom od pola milijuna kuna za savjetovanje oko restrukturiranja. Bocnuo je i Daliju Orešković, nekadašnju šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer je uvela instrument potencijalnog sukoba interesa, zbog čega je srušena vlada Tomislava Karamarka. Šveb je, kaže, u sukobu interesa, ne u potencijalnom. Ona je odgovorila da i danas stoji iza te odluke.

Vesna Vučemilović u ime kluba Hrvatskih suverenista kazala je da taj klub neće podržati izbor Šveba i da je vlast sudjelovala u degradaciji HRT-a kao i prethodna. Siniša Hajdaš Dončić u ime kluba SDP-a kazao je da je HRT hrvatsko javno dobro i da je izgubio najvažniju odrednicu na koju ga obvezuje zakon, a to je služenje javnom interesu. Prvi program je niz mozaičnog i zabavnog sadržaja često u vanjskoj produkciji.

Goran Ivanović u ime kluba zastupnika HDZ-a kazao je da ovo traje od srpnja, kada je Kazimir Bačić bio uhićen. 'Danas smo puno čuli o HRT-u da mora biti najbolji i najjači od svih. Pošteno je da građani koji plaćaju pretplatu i dobiju sadržaj', kazao je. Zamjerio je oporbi da samo spominje televiziju, a ne i radio. 'Nitko nije ni progovorio o nepravdi koja na HRT-u traje više od 12, 13 godina, a to je da se plaće nisu mijenjale od 2004. godine, kada su usklađivani koeficijenti. Nitko nije govorio o tome da 37 posto otpada na plaće djelatnika, u Sloveniji je to 67 posto. Te brojke su iz programa rada kandidata kojeg trebamo izabrati za glavnog ravnatelja HRT-a. Pokušali ste Nataliju Martinčević srušiti u prvih pet minuta, a ona je odradila posao sukladno onome što je propisano Zakonu o HRT-u', kazao je. Potom je nabrojao dobre stavke iz programa koji je predložio Šveb. Napomenuo je da Šveb još nije ravnatelj, već samo kandidat i sukladno tome je podnio izjavu oko sukoba interesa i ovjerio ju kod javnog bilježnika.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora Izvor: Društvene mreže / Autor: Saborska TV

Dalija Orešković kazala je da HRT ne vidi koruptivnu narav HDZ-a. 'Andrej Plenković misli za sve nas i pokazuje nam kako smijemo misliti. Na to se svodi svrha HRT-a', napomenula je u ime kluba. 'Očekuje se da glavni ravnatelj HRT-a bude malo oprezniji s torbama. Plenković želi pokazati da svoga čovjeka na HRT želi dovesti pošto-poto', dodala je. Sandra Benčić u ime kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka naglasila je da je bilo 35 tužbi HRT-a protiv vlastitih novinara ili novinara drugih medijskih kuća zbog povrede ugleda i časti. Pita se zašto se svjesno prešućuje činjenica da Šveb nije mogao dati izjavu da nije u sukobu interesa i zašto si vladajući stavljaju poziciju da će za koji mjesec, kada se taj sukob interesa realizira, tražiti ostavku ministrice kulture čiji je Šveb kandidat. Vilim Matula, također u ime ovog bloka, pitao je zašto Dario Špelić nije izabran za kandidata. 'Više od dva desetljeća je sjajan novinar i cijenjen urednik na Hrvatskom radiju. Silovali ste, provodili ste nasilje i bili smo se primorani tome oduprijeti', kazao je.

Milorad Pupovac u ime kluba zastupnika SDSS-a kazao je da neće govoriti o cenzuri jer HRT kao javni servis propada i to ne zato što nema financija. 'Ima i to obilato, propada zato što se tim novcem ne od danas ili jučer, neovisno o politici događa da ono što je javni servis mogao proizvoditi i proizvodio desetljećima, da toga više nema, niti filmskog, niti znanstvenog niti dokumentarnog programa. I onda ostaje da mi u Hrvatskom saboru nemamo sreće s HRT-om kao što HRT nema sreće s nama.' Kaže da je za njega ključno pitanje kako ovaj trend preokrenuti. Kako preokrenuti da se novac ne isisava, a da televizija propada. Rasprava o kandidatima ne bi bila opterećena tim pitanjem kada vanjska produkcija ne bi bila mjesto u kojem se generira propadanje HRT-a i nedozvoljene radnje i povlaštenih položaja.

Kazao je da njegov klub ne može nikome dati povjerenje, no na kraju je dodao da klub SDSS-a još nije donio odluku kako će glasati po pitanju Šveba. Nino Raspudić kazao je da je Arsen Bauk jednom rekao da se ne može biti i 'pošten i hreben', kada je u pitanju bila moralna dilema Darija Hrebaka. 'Ja s veseljem očekuje to vijećanje u klubu SDSS-a i da vidim kako će sutra glasati', dodao je. Marija Selak Raspudić je sudeći prema onom što je rekao Pupovac kazala da možemo imati iznenađenje. 'Nisam primijetila da su kolege iz HDZ-a i trepnule kada je Pupovac to rekao', kazala je i pitala svoga supruga za govornicom da kaže kolike su po njemu šanse da Pupovac sutra ne digne ruku za kandidata HDZ-a.

Raspudić je odgovorio da su šanse rječnikom sportske kladionice 1,01. 'Ako gospodin Pupovac bude glasao protiv, vodim vas na najbolju večeru u Zagrebu. Ako bude, vi meni kupite slanac', kazao je Raspudić supruzi. Ponudu za večeru proširio je na kolegu Nikolu Grmoju i kazao da to dovoljno govori o pretpostavkama kako će Pupovac i njegove dvije zastupnice sutra glasati. Josip Borić iz HDZ-a replicirao mu je da ima dvostruka mjerila jer Božo Petrov ima presuđen sukob interesa, a Šveb još nije izabran. 'Vrijedi li sukob interesa samo za članove HDZ-a', pitao se.

Grmoja je odgovorio misli li Borić na izrečen sukob interesa kod Petrova na ono je li naplaćivao preglede za lovačka društva, gdje se ogriješio za 50 ili sto kuna. Raspudić je rekao da ako je tako, neka snosi posljedice bez obzira je li riječ o 50 kuna ili više. 'Odmah ću ga ukoriti!' kazao je Raspudić misleći na Petrova. Selak Raspudić kazala je da HDZ-ovci strašno podcjenjuju građane RH misleći da će pasti u nesvijest kada vide 'Uršu i Nikolu da se grle', misleći na zajedničku prošlotjednu akciju oporbe u Saboru. Kazala je da je to bio razlog zbog kojeg je ušla u politiku i da je prvi put prošlog tjedna osjetila nadu da može biti bolje. 'Da ćemo u ključnim bitkama za dobrobit društva razlike staviti sa strane. To je poruka za kojom Hrvatska vapi', kazala je.

Osvrnula se i na najavu Pupovca da ne zna kako će glasati. 'Slušali ste sve argumente. Pokažite da imate principe o kojima ste za sada samo govorili. Stanite uz oporbu i pomozite nam da izaberemo ono što je jedino ispravno i da vratimo povjerenje u djelovanje javnog servisa i u politiku kao takvu. Pokažite da je moguće da ne ide sve po uhodanom obrascima i da su natječaji unaprijed odlučeni', zaključila je.

Anka Mrak Taritaš kazala je da vladajući zaboravljaju da im je predsjednik bio Sanader i da je bio kolektivni plač kada je odlazio 'dragi Ivo'. 'Zašto oporba oko nekih stvari ne bi isto mislila', pitala se. Marin Miletić pitao je hoće li se sutra ipak dogoditi obrat da Pupovac neće podržati Šveba i da ćemo imati festival demokracije. Selak Raspudić kaže da je Pupovac poslao prijeteću poruku vladajućima i da će mu time dionice porasti i da će time ušićariti nešto za sebe. No postoji, kaže, druga mogućnost. Neka nas iznenadi, poručila je. Grmoja je pak kazao da pretpostavlja da Pupovac ipak neće podržati Šveba. 'Naše je da sutra osiguramo da budemo svi u Saboru, a onda ćemo vidjeti što će Pupovac napraviti', kazao je Grmoja.

Izlaganje klubova

Božo Petrov u ime kluba Mosta na početku sjednice potegnuo je pitanje rasta cijene goriva i inflacije.

Kazao je da je guverner HNB-a Boris Vujčić neki dan kazao da će nekima krediti skočiti za deset do 20 posto. Pita se je li to Vujčić znao prije desetak dana, kada je bio u Saboru. 'Mi smo ga pozvali da javnost čuje što se događa, da se možemo pripremiti ako nas nešto čeka. Nismo ništa čuli, a nešto se događa. Imate osnovne živežne namirnice skuplje za 30 posto. O gorivu ne treba ni pričati. Tko god je htio pratiti, mogao je vidjeti da se to događa po svijetu. Što su radili država i guverner Vujčić? U Zakonu o HNB-u stoji da treba štititi cijene proizvoda. Vlada treba štititi standard građana', kazao je. Podsjetio je da je tako bilo 2008., kada se tvrdilo da je naše gospodarstvo neovisno. 'Imamo na pomolu savršenu ekonomsku oluju. Manjak proizvoda, rast cijena, kamatnih stopa. Što je konkretno država napravila po ovom pitanju', pita se.

Oporba blokirala rad Sabora Izvor: Screenshot / Autor: TV Sabor

U ime kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte Katarina Peović podsjetila je da je ministar Aladrović tek rekao da će možda mijenjati minimalne plaće. 'Do kraja listopada se po zakonu mora dignuti minimalna plaća. Aladrović obećava nešto što po zakonu ionako mora napraviti', kazala je. Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) kazao je da će glasati protiv prijedloga da se Šveb postavi za glavnog ravnatelja HRT-a. Naglasio da ne postoji ujedinjena oporba i da se Suverenisti nisu ujedini ni s kim. 'Kada se okupi društvance oko pozornice, Suverenisti ne izvode cirkus. Mi smo za demokraciju', kazao je.

'Uz dužno poštovanje, ne mislimo se s vama grliti niti ikada uzurpirati ovu govornicu. Potrudit ćemo se da srušimo ovu vlast, no nismo za cirkus, nego za to da Hrvatski sabor ima svoj dignitet', kazao je. Pozvao je one koji žele demokraciju da se pridruže referendumskoj inicijativi oko uvođenja eura. Nikola Grmoja (Most) kazao je da je Zekanović povrijedio Poslovnik i da nije bilo tog 'cirkusa', vladajući bi provukli glasanje o Švebu. Dodao je da će Most podržati referendum. Zekanović je kazao da je njihovo pravo da ne sudjeluju o tome. Jandroković je obojici dao opomenu zbog povrede Poslovnika.

Stjepo Bartulica u ime kluba Domovinskog pokreta kazao je da je Hrvatska hiperregulirana zemlja. 'Iz ovakve logike proizlazi da su vladine mjere često uzrok problema, a ne rješenje. Ovo povećanje cijena energenata, to Vlada ne može kontrolirati, no želi stvoriti dojam da nešto čini. Postavlja se pitanje zašto druge vlade ne zamrzavaju cijene goriva. Mnogi upozoravaju na moguće posljedice tog poteza. Ovom intervencijom se izravno utječe na ponudu i potražnju. Može nastati nestašica goriva', kazao je. Pita se zašto onda Vlada ne ograniči cijenu stambenog kvadrata. Nije to tako jednostavno i može izazvati više štete nego koristi. Predlaže da Vlada smanji trošarine na goriva koje su među najvišima u novim članicama EU-a. U ime kluba zastupnika SDP-a govorio je Siniša Hajdaš Dončić. 'Ograničavanje cijene goriva bez kompenzacijskih mjera dovest će do zastoja. Imate bolju mjeru za to, od 12 kuna šest su trošarine. Bolja mjera su plivajuće trošarine koje rastu kada cijena goriva pada, a padaju kada raste.'

Hrvatski sabor Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TV Sabor

Domagoj Hajduković u ime kluba socijaldemokrata kazao je da je oporba prisiljena doći za govornicu kako bi spriječila eklatantno kršenje procedure. 'Vladajući se nisu u stanju ni pojaviti na sjednici odbora i dići rukicu za svog kandidata koji je u sukobu interesa i koji i sam to priznaje', kazao je. 'Podsjećam da je HDZ itekako koruptivna organizacija i da je danas na vlasti HDZ dr. Ive Sanadera. Nosite teret svojih odluka i onih za koje ste dizali rukice. U toj fenomenalnoj državi na moguće divljanje rata kredita, kaže, nećemo skakati na prvu loptu. To je deseta lopta, ne prva, kada guverner HNB-a da upozorenje. Ne skače se na prvu loptu ni kada je obnova od potresa u pitanju', kazao je.

Marijana Puljak u ime kluba zastupnika Centra i Glasa kazala je da je 13. listopada održan sastanak GSV-a o visokim cijenama energenata. Samo dan nakon zaključka da država ne treba intervenirati u cijene donosi se uredba o ograničenju cijena naftnih derivata. 'Što se dogodilo u međuvremenu za takav veliki zaokret u samo jedan dan. Je li to presuda Vrhovnog suda o HDZ-u? Vijest čija se važnost uporno umanjuje kroz vijesti državne radiotelevizije. Vlada se odlučila na državni intervencionizam, no tvrtke su opalile šamar i najavile nestašicu derivata koje koriste noviji automobili. Nestašice nikada nisu dobre. Ako se ovako nastavi, može doći do nestašice i ostalih vrsta goriva', kazala je.

'Država je odlučila povećanje cijena goriva prebaciti na distributere. Država uzima 60 posto cijene litre goriva. Trošarine su državni reket. Trošarine idu na Hrvatske željeznice koje su u razini 18. stoljeća. Dio ide za Hrvatske ceste.'

Bojan Glavašević u ime kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka kazao je da je prošli tjedan bio bolan za premijera i HDZ. 'Najprije je priznao poraz oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, potom je došla presuda za Fimi mediju i onda je zla opozicija blokirala izbor za glavnog ravnatelja HRT-a. Sigurno se čulo tiho jecanje violine koja je svirala tužaljku za našeg premijera i njegovu stranku', kazao je. Hrvatska javnost nikako da shvati da je on nasljednik Tuđmanovog HDZ-a, upao je u vremensku crvotočinu lociranu u Bruxellesu i preskočio HDZ Ive Sanadera, HDZ Jadranke Kosor i HDZ Tomislava Karamarka', cinično je kazao Glavašević.

Miro Totgergeli u ime kluba zastupnika HDZ-a kazao je da slušamo kako Vlada neće poduzeti ništa oko rasta cijena i inflacije. 'Neće se mijenjati cijena energenata za pučanstvo. Građani ne trebaju nasjedati na zastrašivanja oporbe. Naši građani plaćaju manju cijenu struje i plina od mnogih u našem okruženju i tako će biti do proljeća iduće godine. Hrvatska će biti među zadnjim zemljama koja će povisiti cijenu struje. LNG terminal osigurava novi dobavni pravac plina. Podzemna skladišta su puna. Istovremeno, europska skladišta su na 75 posto, a naša na preko 90 posto', kazao je.

'Ograničenjem cijene goriva osiguran je mir u gospodarskom sektoru. Da toga nije bilo, danas bi cijena goriva bila na 12 kuna. Vlada je prva u EU donijela ovu uredbu i stabilizirala cijene goriva. Ukoliko u mjesec dana ne dođe do stabilizacije cijena, Vlada će opet reagirati novim mjerama', smatra. Nakon iznošenja stavova klubova zastupnika Peđa Grbin tražio je stanku vezanu uz točku dnevnog reda za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a jer je Šveb u 'eklatantnom sukobu interesa'. Predložio je da zajedno upute poruku da se cenzura na HRT-u ne smije događati i da sukob interesa nije prihvatljiv te da se sve tužbe koje se podnose protiv novinara moraju hitno povući'.

Stanku je tražio i Nino Raspudić u ime kluba Mosta isto tako zbog Šveba. Kaže da se Kazimir Bačić, bivši ravnatelj HRT-a koji je jutro pušten iz pritvora i 'kruži okolo', ne mora brinuti jer dobiva dostojnog nasljednika. Podsjetio je da Šveb nije dao izjavu da nije u sukobu interesa, već da neće biti u sukobu interesa. Sandra Benčić je nakon stanke opet tražila stanku, no Jandroković to nije dopustio. 'Ne može se sve propisati, postoje dobri običaji i zdrav razum. Do sada je uvijek tako bilo', kazao je.

Podsjetimo, nakon što je oporba opstruirala raspravu o Švebovom imenovanju prošlog tjedna, kada su u nezapamćenoj ujedinjenoj akciji oporbeni zastupnici okupirali saborsku govornicu tvrdeći da je došlo do povrede Poslovnika, njihova je teza potvrđena te je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u ponedjeljak prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova ponovno predložio Šveba za tu funkciju. Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba, predloženog kao kandidata HDZ-a, glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića, predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka, glasala su dva člana iz redova oporbe. Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Marijana Puljak dodala je također da traži stanku oko točke imenovanja Šveba.

Nezavisna zastupnica iz redova Mosta Marija Selak Raspudić takav dnevni red naziva omalovažavanjem saborskih zastupnika 'jer vladajuća većina nastavlja inzistirati na oktroiranju novog šefa HRT-a koji je u eklatantnom sukobu interesa'. Naime oporba se protivi imenovanju Šveba jer ima tvrtke koje rade s HRT-om te je u prijavi za natječaj naveo da će se tek ako bude izabran riješiti udjela u njima. Uz to, Šveb je svojedobno dobio otkaz na HRT-u jer ga nije na vrijeme prijavio za prijenos rukometnog prvenstva pa je prijenos dobio RTL, da bi nakon toga njegove tvrtke surađivale s tom TV kućom.

Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do četvrtka 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od 6. rujna, kada je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, poništit će se javni natječaj objavljen krajem srpnja. Uoči saborske rasprave o imenovanju Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da je oporbi dozvoljeno sve što je u skladu s Poslovnikom i procedurom, ali da fizičko onemogućavanje rasprave ili glasanja nije demokratski.