DOMAĆA LJEKARNA - PRIRODNO, HRVATSKO

Samohrana majka odvažila se na zdravu biznis avanturu

17.01.2016 u 11:21

Bionic
Reading

Kao samohrana majka dvoje djece odvažila se pokrenuti vlastiti posao i otvoriti biljnu ljekarnu koja u samom centru Zagreba po pristupačnim cijenama nudi brojne dodatke prehrani. Riječ je o proizvodima s 'hrvatskog tla', a jedan od noviteta u ponudi je i masaža eteričnim uljima. Za sada joj većina klijenata dolazi iz centra grada, a već početkom 2016. godine uložit će truda, vremena i novca u promociju svojih proizvoda, kaže Marina Poljanić, vlasnica Domaće ljekarne

Tijekom rada u jednoj poslovnoj školi, u razgovoru s kolegicom rodila se ideja za otvaranjem vlastite tvrtke. U samom početku nije bilo sredstava za ostvarenje tog sna, a ni jasnu vizije, no ubrzo se sve počelo pokretati.

'Kolegica me je uputila gdje trebam ići i kako doći do poticaja, a kada sam shvatila što želim, počele su mi se 'otvarati karte'. Ubrzo sam preko jednog internetskog portala za oglašavanje pronašla prostor u centru grada, što mi je odgovaralo, jer i sama živim u centru, a i djeca mi tu idu u školu i vrtić. Nakon toga, uz pomoć kolega iz Plavog ureda, napravila sam projekt. Pohađala sam i njihove edukacije', prisjeća se Poljanić.

Suradnja s OPG-ima

Ljekarna je otvorena 15. lipnja 2015. godine, a cijela je priča nastala uz želju da ljudima ponudi ono što bi i sama voljela kupiti i probati. Tijekom otvaranja ljekarne bila je sigurna da ne želi sterilne police pune nekvalitetnih proizvoda. Danas uglavnom prodaje proizvode hrvatskih OPG-ova.

'Od proizvoda imamo proizvode od kadulje poput eteričnog ulja, ulje od industrijske konoplje, proteine, sjemenke, brašno, malo kozmetike poput kreme za lice i ruke. Iz jednog malog OPG-a iz Senja imam meleme od velebitskog bilja. Imamo i nešto malo slavonskog meda, bučino ulje i brašno, ulje od lavande te B vitamin. Riječ je o proizvodima koji su autohtoni, domaći hrvatski proizvodi proizvedeni od ruke malog čovjeka. Pod tim mislim da uglavnom surađujem s hrvatskim OPG-ima', kaže vlasnica ljekarne.

Svi proizvodi koji se nalaze na policama ove ljekarne laboratorijski su ispitani, a najskuplji proizvod iznosi 100 kuna. No ova ljekarna ima i jednu posebnost.

'Mislim da mi jedini imamo ulje koštice crnog grožđa Chardonnay. Kod nas je dostupno posljednjih nekoliko mjeseci i ima široku primjenu u medicini. Na prirodan način pomaže u liječenju, ali ne liječi jer je riječ isključivo o dodacima prehrani', objašnjava vlasnica.

'Ne znam hoću li uspjeti, ali ću se truditi'

U samom nastanku projekta, zbog ljetnih mjeseci, posjećenost ljekarne nije bila obećavajuća, ali se u posljednjih mjesec i pol, otkada je u ponudi i masaža, to uvelike promijenilo. No vlasnica kaže kako još uvijek ne može tvrditi je li u poslu uspjela ili nije.

'Što se tiče uspjeha, još uvijek traje ispitivanje tržišta i postepeno prepoznavanje proizvoda među klijentima, pa vjerujem da on tek treba doći. Smatram da je u svakom poslu teško onoliko koliko si čovjek zamisli da je teško, a istovremeno koliko god bilo teško nešto ostvariti, kada imaš cilj, težiš k tome da ga i ostvariš', tumači Poljanić.

U sam je projekt uloženo oko 10 tisuća eura, što vlastitih sredstava, što sredstava iz državnog proračuna, a jedan od problema s kojima se susrela je kompliciranost administracije.

'Kod otvaranja posla bilo je problema s administracijom i papirologijom. Taj proces predaje i prikupljanja svih potrebnih papira trajao je oko 2 mjeseca. Gdje god dođete morate doći barem tri puta i dobivate odgovore da nitko ništa ne zna, da morate čekati. S poslom ne možete krenuti dok vam ne dođe komisija. Mislim da smo mi, kad zemlja, još uvijek daleko od mogućnosti da u samo jedan dan osnujete i otvorite vlastitu tvrtku', kaže vlasnica.

Ne postoji određeni tip proizvoda koji se najviše traži, ponekad ljudi danima kupuju sjemenke industrijske konoplje, traže acidosalus, a posljednjih nekoliko tjedana većina ih dolazi na masažu. Jedan od proizvoda koji će se u skorije vrijeme moći kupiti u ljekarni svakako je med od smilja.

'Ne znam hoću li u ovom poslu uspjeti opstati, ali ću se svakako potruditi!' poručuje Marina Poljanić.