'DIO POVIJESTI'

Samo u Americi: Ubojica Trayvona Martina prodaje pištolj na aukciji

13.05.2016 u 13:23

Bionic
Reading

George Zimmerman, koji se u središtu pažnje svjetskih medija našao prije četiri godine, kada je ustrijelio nenaoružanog maloljetnog Afroamerikanca Trayvona Martina, ponovno zaokuplja pažnju medija. On je, naime, stavio na aukciju pištolj kojim je ubio mladića

Oglas s oružjem objavljen je na internetskoj stranici GunBroker s početnom cijenom od 5000 dolara, prenosi CNN.

Nedugo nakon aukcije na GunBrokeru još jedna je otvorena na drugoj internetskoj stranici unitedgungroup.com, na kojoj je pištolj predstavljen kao 'dio američke povijesti koji je Zimmermanu spasio život pri brutalnom napadu Trayvona Martina'.

No prilikom otvaranja aukcije pištolj je nestao, a na stranici u opisu stoji kako 'predmet koji je stavljen na aukciju više nije dostupan'.

Trayvon Martin, sedamnaestogodišnji Afroamerikanac, ubijen je 26. veljače 2012. godine u gradu Sanfordu na Floridi. Šira javnost u SAD-u je ustala na noge tvrdeći kako je motiv ubojstva izrazito rasističke prirode te nema veze sa samoobranom, kako tvrdi Zimmerman.

Zimmerman je bio član neighbourhood watcha, skupine čiji korijeni potječu iz kolonijalnog doba, a pripadnici skupine smatraju da je njihova dužnost nadzirati svoju četvrt te intervenirati u slučaju vandalizma i kriminala. Ukoliko je potrebna pomoć, takva skupina eventualno kontaktira s policijskom postajom jer su 'stražari' ipak samo naoružani građani.


Vraćajući se iz trgovine s vrećicom slatkiša i ledenog čaja, Trayvon Martin se Zimmermanu učinio sumnjivim te je odmah nazvao 911, broj službe za hitne situacije.

Nekoliko trenutaka poslije iz blizine ga je ubio pucnjem iz pištolja. Dolaskom policije na mjesto zločina odneseno je tijelo mladog Trayvona, a Zimmerman nije uhićen. Brojni susjedi smatraju da je razlog Martinovog ubojstva samo činjenica da je imao majicu s kapuljačom.

Sve je upućivalo na to da je Trayvon bio miran mladić, bez policijskog dosjea. Sljedeće jutro Trayvonov otac Tracy Martin obavijestio je policiju da mu sin nije došao kući i tek onda je obaviješten o njegovoj smrti.

Ni nakon toga Zimmerman nije uhićen iako je policiji poznat otprije.

Naime, Zimmerman je sin vojnika čija je životna želja bila postati policajcem, ali to nije uspio. Štoviše, zbog nasilja nad zaručnicom 2005. godine je prijavljen policiji.

Susjedi tvrde da bi često znao ići 'od vrata do vrata' upozoravajući ih da je u blizini 'crni mladić koji nije iz susjedstva', što je ujedno jedan od glavnih razloga zbog kojeg smatraju slučaj hladnokrvnim rasističkim ubojstvom.

Ovaj slučaj podignuo je SAD na noge te je peticiju za Zimmermanovo uhićenje potpisalo 1,3 milijuna građana. Diljem zemlje održavani su 'marševi milijun kapuljača' jer su smatrali da je Trayvon Martin ubijen upravo zbog kapuljače.